Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 26.5.2010

27. 5. 2010 | Agris

Šesté kolo příjmu Žádostí o dotaci z OP Rybářství bude spuštěno v červnu 2010

Ministr zemědělství vyhlašuje šesté kolo příjmu Žádostí o dotaci Operačního programu Rybářství 2007 - 2013. V rámci šestého kola OP Rybářství budou moci žadatelé předkládat Žádosti o dotaci na projekty opatření 3.1. Společné činnosti, záměr a) Zvyšování odborných znalostí v odvětví rybářství a na projekty opatření 3.2. Opatření na ochranu vodních živočichů a rostlin, záměr b) vysazování úhoře říčního (Anguilla anguilla). Šesté kolo příjmu žádostí z OP Rybářství bude zahájeno 24.6.2010 a ukončeno 30.6.2010 ve 13 hodin.

Chladné jaro pomohlo lesům na Vysočině, zpomalilo rozvoj kůrovce

Letošní chladné jaro zpomalilo rozvoj kůrovce v lesích na Vysočině. Horší situace byla před rokem, kdy Ledečsko postihla kůrovcová kalamita. Snižování škod způsobených tímto hmyzem závisí i na majitelích lesů, kteří mají důsledně zpracovávat napadené dříví. Kvůli pomalému postupu jim loni Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) vyměřila 23 pokut celkem za 157.000 korun a uložila stejný počet opatření k nápravě.

Čerstvé mléko nikoho nezabije

Pilo ho několik generací a dožily se důchodu. Syrové mléko přímo od kravičky prostě bylo a je ihned po zchlazení nesmírně dobré. Nepotřebuje podporu chemických látek, je pouze přírodní a tělu prospěšné. My se k němu začínáme také pohodlně dostávat díky mléčným automatům, kterých u nás v poslední době stále přibývá. Je jich nyní 140, ale zemědělci slibují, že jich bude do konce příštíto roku až tisíc. Přidali jsme se tak k mnoha zemím, například k Holandsku, Rakousku, Švýcarsku, Německu, Belgii, Dánsku, Švédsku, Slovensku.

Lesy ČR představily dva nové rybí přechody na tocích v Jizerských horách

V loňském roce Lesy České republiky, s.p., Správa toků - oblast povodí Labe (ST-OPL) dokončila na tocích, které má v odborné správě, výstavbu dvou rybích přechodů. Obě stavby se nacházejí v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Konkrétně se jednalo o rekonstrukci stávajícího rybího přechodu u retenční nádrže na Bílém potoce u obce Bílý Potok pod Smrkem. Původní přechod postavený současně s nádrží byl podle odborných posudků funkční pouze částečně a vodní tok nad a pod hrází propojoval nedokonale. Nově vybudovaný přechod je navržen jako přírodě blízký obtok (bypass) tůňkového charakteru.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 27. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:44