Agris.cz - agrární portál

Bioaktivní složky v masných výrobcích

27. 5. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Výzkum posuzující význam přítomnosti fyziologicky aktivních složek masných výrobků, které mohou napomáhat lidskému zdraví.

Stále větší množství vědeckých studií ukazuje na to, že maso a masné výrobky obsahují nejen běžné hlavní živiny, ale také další složky, z nichž některé jsou již používané ve formě vysokých dávek jako doplňky stravy nebo se nyní podrobněji zkoumá jejich účinek.

Jedná se o L-karnitin, koenzym Q10, karnosin, anserin, taurin, kreatin, glutathion, kyselinu lipoovou, konjugovanou kyselinu linoleovou (CLA) a bioaktivní peptidy.

Jejich množství přítomné v mase je mnohem menší než u jiných potravin, nicméně se ale také projevuje jejich přínos pro zdraví. Obohacení masa nebo masných výrobků těmito látkami přirozenou cestou by bylo jistě jednou z možností vytváření funkčních potravin živočišného původu nebo jen způsobem, jak čelit konkurenčním výrobkům. Nicméně v tomto ohledu budou nezbytné ještě další studie potřebné k objasnění dostupných a vhodných možností.

Fleischwirtschaft International, 2010, 25, č. 2, s. 127-133 ISSN 0179-2415

Bioactive substances in meat and meat products


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 27. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:02