Agris.cz - agrární portál

MZe: Stavy hospodářských zvířat by měly vzrůst

27. 5. 2010 | ČTK

Zachovat, případně zvýšit stavy hospodářských zvířat, je jedním z řady cílů dokumentu Vize českého zemědělství po roce 2010, který dnes oficiálně představilo ministerstvo zemědělství. Vzrůst by podle něj měl také podíl českých potravin na tuzemském trhu. Stát by měl do budoucna také více podporovat využití rostlinné produkce k energetickým účelům.

Stavy hospodářských zvířat v Česku dlouhodobě klesají. Nejvýrazněji v zemi ubývá prasat, jejichž počty jsou na nejnižší úrovni od konce druhé světové války. Snižování živočišné výroby způsobuje komplikace i pěstitelům rostlinných komodit, kteří mají problémy s odbytem podstatné části své produkce, určené dříve ke krmným účelům. Uplatnění rostlinné produkce proto zemědělci do budoucna vidí také v jejím využití k výrobě energií či pohonných hmot. Agrárníci i potravináři dlouhodobě upozorňují také na rostoucí podíl potravin z dovozu na pultech obchodů a fakt, že Česká republika v řadě dříve tradičních komodit ztratila soběstačnost.

Podle dokumentu by v příštích letech měly být také snižovány rozdíly v kvalitě života na venkově a ve městě, což má zabránit jeho vylidňování a zvyšována konkurenceschopnost českého zemědělství a potravinářství. Růst by měl také podíl půdy ve vlastnictví českých zemědělců. Většina zemědělských podniků v zemi totiž hospodaří na pronajaté půdě, což v Evropě není obvyklé. Koncepce klade důraz i na vztah zemědělství k životnímu prostředí, které by mělo do nejméně poškozováno.

Dokument, na němž pracovala v celkem 12 pracovních týmech více než stovka odborníků, vznikal od letošního ledna. Jeho cílem bylo analyzovat současný stav českého agrárního sektoru a příbuzných oborů, identifikovat jejich silné a slabé stránky a ukázat, kam by měl obor z hlediska dlouhodobé perspektivy směřovat.

"Zemědělství je klíčovým sektorem národního hospodářství, který v posledních letech čelí řadě nelehkých výzev, a úkolem pracovní skupiny bylo na ně najít odpovídající řešení," uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Na přípravě vize spolupracovali kromě vedoucích pracovníků ministerstva také zástupci nevládních zemědělských i nezemědělských organizací, akademické sféry či regionů. Podle předsedy pracovní skupiny Jiřího Šíra práce tímto nekončí a jednotlivé obecné body budou do budoucna dále konkretizovány.

"Je třeba říci, že ministr Šebesta je od revoluce první ministr, který se o něco podobného pokusil," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba, který v minulosti za řadu jiných kroků Šebestu kritizoval. Podle Veleby vize usnadní práci novému ministrovi vzešlému z parlamentních voleb. Během jeho výkonu funkce by měla být koncepce, jejíž současnou podobnu označil za "odrazový můstek", dále podrobněji rozpracována. Pozitivem podle Veleby je fakt, že dokument vznikl na základě diskuze zástupců všech domácích agrárních organizací.

Nevládní zemědělské a potravinářské organizace již delší čas upozorňovaly, že tuzemskému agrárnímu a potravinářskému sektoru chybí dlouhodobý koncepční dokument. Pro vytvoření materiálu, který by vytyčil dlouhodobý směr celého odvětví, se koncem loňského roku vyslovili také politici z levé i pravé strany politického spektra, přestože v pohledu na řadu problémů oboru se jejich názory výrazně rozcházejí. Ministr zemědělství Jakub Šebesta orgán ustavil v prosinci loňského roku.


Zdroj: ČTK, 27. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 02:25