Agris.cz - agrární portál

Poslanci vyhověli zemědělcům. Podíl biosložky v pohonných hmotách bude vyšší

28. 5. 2010 | iHNed.cz

Poslanci ve čtvrtek přehlasovali zákon, který předtím vetoval prezident Klaus. O zákon o biopalivech se "bojovalo" ve sněmovně i před sněmovnou. Zákon začne platit od června.

Poslanci na své poslední předvolební schůzi přehlasovali veto prezidenta republiky Václava Klause a novela, která podíl biosložky v pohonných hmotách zvyšuje, bude platit.

Novela zákona o ochraně ovzduší navyšuje od června podíl biosložky u benzinu z dosavadních 3,5 procenta na 4,1 procenta a u motorové nafty ze 4,5 procenta na rovných šest procent.

Rozhodli se tento bod zařadit na program schůze, protože původně na programu nebyl. Zákon vetoval prezident republiky Václav Klaus a poslanci nyní musí dát dohromady alespoň 101 hlasů, aby ho přehlasovali.

Jednání poslanců v průběhu dopoledne provázely demonstrace zemědělců, kteří zákon podporují a vyzývají poslance k přehlasování veta, a také odpůrců zákona.

"Nechte nás pěstovat naší řepku"

Zemědělci měli ráno sraz na Malostranském náměstí a mnozí z nich byli vybaveni transparenty s nápisy "Nechte nás pěstovat naší řepku", "Přehlasujte veto prezidenta" nebo "Politici podpořte české zemědělství". Po chvíli se jejich průvod vydal před budovu sněmovny, kde se zástup rolníků s transparenty procházel stále dokola po přilehlých chodnících. Demonstrace v těsné blízkosti sněmovny jsou totiž zakázány.

Když se průvod kvůli nedostatku místa na chvíli zastavil, policii došla trpělivost a zemědělce z prostoru před sněmovnou vykázala. Rolníci se přesunuli zpět na Malostranské náměstí, odkud se však k nelibosti policie a ochranné služby vrátili bočními ulicemi před sněmovnu. V 10:00 organizátoři demonstraci ukončili.


Zdroj: iHNed.cz, 28. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:19