Agris.cz - agrární portál

Zemědělcům ze Zlínského kraje klesla výroba masa o 12 procent

28. 5. 2010 | ČTK

Zemědělské podniky ze Zlínského kraje vyrobily v prvním čtvrtletí letošního roku 3028 tun masa bez drůbežího, meziročně o 12,4 procenta méně. Výroba se snížila u hovězího, telecího i vepřového masa. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Podle farmářů je chov skotu již delší dobu nerentabilní, zemědělci tak stavy omezují či úplně ruší.

Výroba masa bez drůbežího klesla v celé zemi. V Česku se ho od začátku roku do konce března vyrobilo přes 87.000 tun, což představuje meziroční pokles o 5,3 procenta. Větší pokles než ve Zlínském kraji hlásili pouze agrárníci z Jihočeského kraje, kde výroba klesla o 12,7 procenta na 10.239 tun. Z celkového množství masa ve Zlínském kraji většinu tvořila výroba masa vepřového, a to 64,2 procenta. To odpovídá i celorepublikovému trendu, kdy v celé zemi agrárníci vyrobili z celkového množství masa 79,5 procenta vepřového. Jen v Karlovarském, Libereckém a Pardubickém převažovala výroba masa hovězího a telecího.

Na celkovém poklesu výroby masa se projevuje omezení chovu hospodářských zvířat, zejména prasat. Stavy prasat v Česku loni klesly o pětinu na dva miliony. Prezident Agrární komory Jan Veleba upozornil na to, že stejným poměrem vzrostl dovoz vepřového ze zahraničí. "Důvod je ten, že obchodní řetězce tlačí v krizi ceny masa dolů. Zpracovatelé masa tento tlak přenášejí na chovatele. Ti pak musejí prodávat kilo masa v živé váze za 25,70 korun, náklady se přitom pohybují kolem 30 korun," řekl ČTK Veleba.

Od ledna do března bylo v České republice poraženo necelých 62.000 kusů skotu, což představuje meziroční pokles o 7,9 procenta. Ve Zlínském kraji je to o 9,8 procenta méně, když v letošním prvním čtvrtletí bylo poraženo 4692 kusů skotu. Meziroční přírůstek poražených zvířat se týkal jen jalovic, a to o 8,5 procenta, a telat o 18,3 procenta.

Loni se do České republiky dovezlo 177.000 tun vepřového masa, což je zhruba 40 procent spotřeby. Veleba upozornil, že pokud se alespoň částečně nevyrovnají podmínky tuzemských chovatelů s těmi z Evropské unie, klesne letos soběstačnost Česka u vepřového masa pod 50 procent. Před vstupem země do EU v roce 2003 chovatelé pokryli celý domácí trh a zhruba pětinu masa vyvezli.


Zdroj: ČTK, 28. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:05