Agris.cz - agrární portál

Cukrovary TTD očekávají nárůst zisku o 20 procent

28. 5. 2010 | ČTK

Společnost Cukrovary a lihovary TTD, která patří mezi lídry domácího trhu s cukrem, očekává v účetním roce od 1. října 2009 do 30. září 2010 nárůst zisku o zhruba 20 procent při mírném zvýšení obratu. V minulém účetním období byl zisk firmy po zdanění 249 milionů Kč a tržby 4,3 miliardy Kč. ČTK to řekl generální ředitel Oldřich Reinbergr.

"Netvoříme zisk rovnoměrně, máme kampaň, vývoj je nestejný," dodal. Výrazně podle něj klesla cena řepy, a tím výrazně klesla i cena cukru. "Jestli jsme dřív prodávali kilogram cukru řádově za 17 až 18 Kč, teď řádově za 13 až 14 Kč," uvedl.

Hospodářský výsledek by měl být podle něj srovnatelný s výsledkem, jehož firma dosahovala před reformou cukerního pořádku, která se v Evropě uskutečnila v uplynulých třech letech. "Museli jsme platit obrovské peníze do restrukturalizačních fondů EU, dá se říci, že letošní rok je postupné vylepšování, protože ta doba už pominula, reforma skončila. V Evropě se uzavřela téměř polovina cukrovarů, snížila se výroba o pět milionů tun cukru na 13 milionů tun ročně," řekl.

Přestože mají Cukrovary TTD nadnárodní majitele, dostaly podle Reinergra šanci. Přitom za uzavření cukrovaru mohli vlastníci získat poměrně slušné peníze. "Dostali jsme ale možnost investovat, postavili jsme lihovar, který umožní diverzifikaci výroby, umožní zúčastnit se vývoje obnovitelných zdrojů, paliv a podobně," dodal. Podnik se podle něj stabilizoval a našel svoje místo na trhu. Jeho roční výrobní kvóta je přes 200.000 tun cukru a 800.000 hektolitrů lihu.

Po nákladných investicích v minulých letech se nyní firma soustředí na obnovu technologií. Investuje také do ochrany životního prostředí nebo bezpečnosti práce.

A. s. Cukrovary a lihovary TTD vznikla postupně fúzí několika cukrovarnických společností, která trvala dva roky. Společnost vlastní cukrovary v Dobrovici a Českém Meziříčí, balírnu v Mělníku a lihovar v Chrudimi. Největším akcionářem Cukrovarů a lihovarů TTD je francouzská společnost Tereos a německá společnost Nordzucker AG.


Zdroj: ČTK, 28. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 03:05