Agris.cz - agrární portál

Na Vysočině se loni vytěžilo čtvrté nejvyšší množství dřeva v ČR

31. 5. 2010 | ČTK

V lesích na Vysočině se loni vytěžilo 1,67 milionu metrů krychlových dřeva, což bylo čtvrté největší množství mezi kraji. Vysočina má také čtvrtou největší rozlohu lesů v zemi, rozsáhlejší lesní porosty mají podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) jen kraje Jihočeský, Středočeský a Plzeňský. Lesníci na Vysočině si loni stěžovali na nízké výkupní ceny a na větší výskyt škůdce kůrovce, letos se pro ně situace v obou směrech zlepšuje.

Na Vysočině byl loni vytěžen objem dřeva srovnatelný s rokem 2008, přestože výkupní ceny nebyly příznivé. Malí vlastníci se sice snažili těžbu omezovat, ale firmy, které mají zaměstnance a závazky vůči vlastníkovi, musely těžbu provádět, aby měly peníze na provoz, vysvětlil František Kučera, předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR.

Minulý rok byl ale pro Vysočinu příznivý kvůli poklesu nahodilých těžeb z 1,136 milionu metrů krychlových v roce 2008 na 0,6 milionu. Kraji se vyhnuly velké kalamity. "Ve firmě, kde hospodařím, jsme za loňský rok měli nejnižší objem nahodilých těžeb za 19 let, co fungujeme," potvrdil Kučera. Meziročně však v kraji stoupl objem dřeva napadeného kůrovcem, a to o čtyři pětiny skoro na 213.000 metrů krychlových. Podle České inspekce životního prostředí postihla dokonce Ledečsko kůrovcová kalamita. Ještě větší objem dřeva byl kvůli kůrovci vytěžen v krajích Jihočeském, Plzeňském a Moravskoslezském. Letos brzdí rozvoj kůrovce deštivé a chladnější jaro.

V tomto roce se zlepšují také výkupní ceny dřeva. U kulatiny stouply ve druhém čtvrtletí v průměru asi o desetinu. "Vypadá to, že ještě povyrostou, protože dřeva začíná být nedostatek," řekl Kučera. Zároveň upozornil na to, že lesníci dostávají i tak stále méně zaplaceno než před třemi, čtyřmi lety. V Česku zabírají lesy podle ČSÚ kolem 2,6 milionu hektarů, z toho na Vysočině asi 207.000 hektarů. Podle údajů krajského úřadu patří na Vysočině zhruba 40 procent lesů státu, zbývající část vlastní města, obce, lesní družstva a soukromí majitelé.


Zdroj: ČTK, 31. 5. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:22