Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 1.6.2010

2. 6. 2010 | Agris

Zahájení programu Partnerství Zelená úsporám a podpis Charty kvality ČR

Program Partnerství Zelená úsporám byl dnes oficiálně zahájen slavnostním podpisem Memoranda. Podepsali je ministryně životního prostředí Rut Bízková, Radek Hacaperka, obchodní ředitel BSH domácí spotřebiče dodávající do obchodů značky Bosch a Siemens, Zdeněk Štětina, obchodní ředitel firmy GORENJE, Jaroslav Holakovský, předseda představenstva Elektrowin a současně technický ředitel společnosti Fagor a Ján Živný, ředitel marketingu firmy Whirlpool. Příkladem dalších již zapojených společností jsou CECED CZ-Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů, Philips Česká republika a Pražská energetika, a.s.

Na jihu Čech se loni vytěžilo nejvíce dřeva z krajů v zemi

V jihočeských lesích se loni vytěžilo 2,2 milionu metrů krychlových dřeva, nejvíce ze všech krajů v zemi. Množství vytěženého dřeva je zhruba stejné jako loni. Region má největší zalesněné plochy v zemi, lesníci tam hospodaří na více než 386.000 hektarech. Vyplynulo to z nových údajů Českého statistického úřadu. Nejčastěji lesníci kácí smrky, činí 85 procent z celkové těžby. Nahodilá těžba loni tvořila zhruba polovinu z celkové těžby. Na začátku minulého roku se lesníci potýkali s nízkými výkupními cenami dřeva.

Zahrádkáři nebudou mít zákon, vetoval jej Klaus

Zahrádkáři se zákona upravujícího jejich činnost nedočkají. Předlohu dnes vetoval prezident Václav Klaus, uvedl na svém webu. Podle prezidenta není nutné regulovat jednu z mnoha zájmových činnosti samostatnou právní normou. Současná sněmovna už Klause nepřehlasuje. Zákon tak končí legislativní proces. Podle prezidenta jde o další z řady zákonů, kterými se snaží různé zájmové skupiny upravovat poměry ve svém oboru, případně mu přisuzovat vyšší společenskou prestiž. "Používat k takovým cílům zákon je velmi nevhodné a pro přehlednost a účelnost právního řádu i nebezpečné," uvedl Klaus.

Babiš loni zchudl, zisk Agrofertu klesl o 700 milionů

Skupině Agrofert Holding Andreje Babiše loni klesly konsolidované tržby o 15 na necelých 86 miliard korun. Čistý zisk skupiny se loni meziročně snížil o 700 milionů na 3,7 miliardy. Konsolidovaná účetní závěrka zahrnuje výsledky 203 firem, které Agrofert zastřešuje. Nekonsolidované tržby Agrofertu se loni snížily na 119,08 miliardy korun z předloňských 138,57 miliardy. V úvěrech loni firmy holdingu dlužily 20,96 miliardy korun, o 1,17 miliardy meziročně méně. Babiš již dříve řekl, že zhoršení finančních ukazatelů zapříčinila ekonomické krize, která se v zemědělství projevuje zejména propadem výkupních cen komodit.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 2. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:14