Agris.cz - agrární portál

SZPI zakázala maso z Polska, obsahuje alergenen laktózu

2. 6. 2010 | ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej mražených prsních kuřecích řízků z Polska. Obsahují laktózu neboli mléčný cukr, který patří mezi alergeny, ale na obalu není uveden. Na českém trhu je nabízel obchodní řetězec Kaufland, prodáno bylo již kolem 10.000 kilogramů. Vzhledem k dlouhé trvanlivosti je mohou mít spotřebitelé ještě doma. Pokud někdo trpí alergií na laktózu, neměl by je konzumovat, řekla dnes ČTK mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Laboratorní rozbory zjistily přítomnost laktózy v hluboce zmrazených kuřecích řízcích v balení 1000 gramů s datem výroby 26. listopadu 2009. Polský výrobce garantuje minimální trvanlivost kuřecího masa do 26. května 2011.

"Lidé, kteří trpí metabolickou poruchou, při které jejich organismus nedokáže laktózu správně vstřebat, tak musí dodržovat celoživotní dietu a vyvarovat se mléka, mléčných výrobků a potravin s přidanou laktózou. Konzumace těchto potravin u nich totiž může způsobit zažívací problémy," řekla mluvčí. Podle ní je proto nutné, aby pokud i další potraviny laktózu obsahují, uvedl ji výrobce ve složení výrobku. Inspekce letos odhalila již několik případů s nepřiznanými alergeny. Zakázala prodej například rýžové mouky s lepkem, plněné papriky a rozinky s oxidem siřičitým nebo oplatky, v jejichž složení nebyly uvedeny arašídy.


Zdroj: ČTK, 2. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 04:03