Agris.cz - agrární portál

Deště způsobily slovenským zemědělcům škody za desítky mil. eur

2. 6. 2010 | ČTK

Deště posledních týdnů způsobily zemědělcům na Slovensku škody za desítky milionů eur. Nepříznivé počasí podmáčelo nebo zaplavilo 150.000 hektarů zemědělské půdy, tedy asi šestinu její celkové plochy. Novináře o tom dnes informovali zástupci Slovenské zemědělské a potravinářské komory (SPPK).

"Mluvíme zhruba o škodě, která se pohybuje od 33 milionů až po zhruba 90 milionů eur (849 milionů až 2,3 miliardy Kč)," řekl předseda SPPK Milan Semančík s tím, že přesnější údaje budou známy po žních. Dodal však, že škody mohou být ještě vyšší, protože prší i nadále a v těchto dnech se vylily toky zejména na východě země.

Zatím není podle SPPK jasné, zda se škody odrazí v růstu cen. "Bude pro nás podstatná i bilance úrod v okolních zemích, protože jsme na otevřeném trhu, takže nemůžeme mluvit jen o bilanci za Slovenskou republiku," upřesnil Semančík.

SPPK se chce nyní obrátit o pomoc na vládu. Od ní bude pro farmáře požadovat přímé odškodnění, odpuštění daní z půdy z podmáčených nebo zaplavených ploch, případně vytvoření rizikového fondu.


Zdroj: ČTK, 2. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 08:59