Agris.cz - agrární portál

Zemědělci se neobejdou bez dotací

3. 6. 2010 | E15 on line

Závislost českých zemědělců na dotacích permanentně roste. Na příjmech dotačních programů jsou z celé evropské sedmadvacítky závislejší jen Finové. Vyplývá to z Analýzy zemědělství na základě souhrnného zemědělského účtu, kterou zveřejnil Český statistický úřad.

Podíl dotací na výnosech zemědělců dosáhl v roce 2008 dvaceti procent, při výrobě pochází ze subvencí dokonce čtvrtina všech zdrojů. „Od roku 2004 se dotace každoročně zvyšují, což se promítá v rostoucích výnosech na hektar. Zároveň českým zemědělcům klesá hodnota jejich produktů a zvyšuje se tak závislost na dotacích,“ říká Jiří Hrbek z Českého statistického úřadu.

Zemědělci tak nejsou schopní dlouhodobě generovat zisk z vlastních zdrojů. Na tisíc euro výnosů totiž museli zemědělci vynaložit 934 euro nákladů. „Bez dotací by naše zemědělství nebylo konkurenceschopné především se zeměmi staré EU patnáctky,“ zdůrazňuje Hrbek.

Celková produkce českého zemědělského odvětví stoupla za pět let od roku 2003 o víc jak šedesát procent oproti necelým osmi v evropské patnáctce. S mírnými výkyvy roste rostlinná výroba, klesá naopak živočišná – především chov prasat. Zemědělci produkují o šedesát procent více krmných plodin a jeden a půl násobek objemu technických plodin, což souvisí s podporou biopaliv.

„Je to tím, že zemědělci nemají lákavější odbyt svých komodit k potravinářským respektive krmným účelům,“ analyzuje situaci Hrbek. „Jednoznačně tak vítězí ekonomické hledisko zemědělských podniků.“

České zemědělství má rovněž podle statistického úřadu nejvyšší náklady na zaměstnance v EU. Na rozdíl například od Rakouska, kde převažují rodinné farmy, je u nás většina pracovníků v zaměstnaneckém poměru a firmy za ně platí vedle mzdy i odvody.


Zdroj: E15 on line, 3. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 07:56