Agris.cz - agrární portál

MZe:Podíl biopotravin na spotřebě vzroste do 5 let na pět pct

3. 6. 2010 | ČTK

Ministerstvo zemědělství (MZe) očekává, že podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin do roku 2015 vzroste ze současného zhruba jednoho procenta na pět procent. Zároveň se podle MZe otočí poměr mezi domácími bioprodukty a výrobky z dovozu ve prospěch tuzemských výrobků. V současnosti pochází nadpoloviční většina biopotravin na trhu ze zahraničí. Záměr ministerstva zemědělství dnes představil Martin Leibl z oddělení ekologického zemědělství.

Z deseti na 15 procent by se v následujících pěti letech měla rozšířit také zemědělská půda, na níž farmáři hospodaří podle zásad ekologického zemědělství. Její rozloha i počet biozemědělců v Česku rok od roku prudce roste. Dle únorových údajů počet ekofarmářů v Česku již převýšil 3000, meziročně vzrostl o polovinu. Výrazně přibývá také výrobců biopotravin. Vyrábí je již více než 500 firem.

"Chceme podporovat výrobce potravin i nadále z Programu rozvoje venkova, aby si mohli financovat investice do zpracování," řekl ČTK Leibl.

Ministerstvo se chce také více věnovat osvětě a seznamovat veřejnost s přínosy ekologického zemědělství a biopotravin. Dotace ekozemědělcům v současnosti dosahují zhruba 600 milionů ročně. Zároveň mohou čerpat i další platby, tak jako jejich konvenčně hospodařící kolegové.

Podle Leibla je ekologické zemědělství přínosné pro přírodu, zejména pro krajinu a spodní vody, které nejsou zatěžovány chemikáliemi. Více se při něm dbá na pohodu zvířat. "Pro výrobce je to dobrá podnikatelská příležitost," míní Leibl. Roste totiž hlavně zájem supermarketů o biovýrobky.

Růst tuzemského trhu s biopotravinami loni výrazně zpomalil. Podle předběžných výsledků průzkumu agentury Green marketing mezi výrobci a obchodníky většina z nich zvýšila loni tržby jen nepatrně, nebo zůstaly na úrovni roku 2008. V předchozích letech trh rostl o desítky procent ročně.

Zpomalení zapříčinila ekonomická krize. Bioprodukty jsou v Česku většinou výrazně dražší než běžné potraviny.


Zdroj: ČTK, 3. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 20:01