Agris.cz - agrární portál

Úroda chmele je v ohrožení

6. 6. 2010 | Denik.cz

Počet slunečných dnů v květnu se dal spočítat na prstech, to se odráží nejen na psychice lidí, ale také na polích. Chmel nabral kvůli současnému vývoji počasí deset až čtrnáct dní zpoždění. Ve skluzu je také sušení sena a senážování.

Ve čtvrtek, při posledním dešti, spadlo například v Pochvalově až 30 milimetrů vody na metr čtvereční, což znamenalo, že po předchozích vydatných přídělech vody se do polí vůbec nedalo vjet.

Nejen proudy vody se podepisují na budoucí úrodě, ale také nedostatek dní se slunečním svitem. Protože rostliny stejně jako lidé potřebují ke svému životu dostatek slunce.

Pole plná vody

Situaci přiblížil Luboš Hejda, jednatel firmy Chmel Pochvalov, který řekl, že vjet nyní do polí by bylo velice riskantní.

„Jen by to zabublalo a traktor by tam seděl až po břicho. Nyní je na tom bit nejvíce chmel, vody má dost, ale ke svému růstu potřebuje především slunce. Vzhledem k tomu, že je v raném stádiu růstu, doufejme, že to ještě dožene, ale jestli bude takový také červen, to už bude zlé,“ vysvětlil Hejda. Poznamenal, že při optimálních podmínkách dokáže chmel narůst o třicet až čtyřicet centimetrů za den. Pokud se počasí umoudří, ztráty na výnosech zatím nehrozí.

Odložená senoseč

Setí kukuřice, chemické ošetření obilí a řepky stihli zemědělci včas hlavně proto, že využili každý den bez deště a především pomohla práceo sobotách a nedělích.

Vojtěšky ani traviny v Pochvalově zatím naštěstí ještě nezačali sekat. „Máme dostatečné zásoby sena z loňského roku, takže vzhledem k nízkému počtu kusů hovězího dobytka moc nepočítáme se sušením sena. Pouze budeme dělat senáže, které potřebujeme hlavně k provozu biostanice. Zatím čekáme na lepší počasí,“ dodává Hejda.

Senáž pro provoz biostanice nemusí dosahovat takové kvality, jako ta pro výživu zvířat. Proto zatím nevadí, že pozdější sklizní píce v ní ubývají živiny.


Zdroj: Denik.cz, 6. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 08:42