Agris.cz - agrární portál

Vláda se zabývala nedostatky v podpoře rybářství, zjištěnými NKÚ

7. 6. 2010 | ČTK

Vláda dnes projednala výsledky kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) zaměřené na podporu českého rybářství spolufinancovanou z prostředků Evropské unie a seznámila se se stanoviskem ministerstva zemědělství ke zjištěním NKÚ, uvedl dnes po jednání kabinetu premiér Jan Fischer. Kontrola odhalila nedostatky ve výši řádově desítek milionů korun. Ministerstvo zemědělství ale uvedlo, že podle Evropské komise byly řídící a kontrolní systémy prověřovaných operačních programů ve shodě s nastavenými požadavky.

Podle Fischera neobsahoval žádný z kabinetu dnes předložených kontrolních závěrů žádná dramatická pochybení.

Kontrola NKÚ se soustředila na použití prostředků z evropských operačních programů Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství (RVMZ) a Rybářství v letech 2004 až 2008. Při prověrce projektů programu RVMZ odhalil kontrolní úřad nedostatky za 6,6 milionu korun, což představuje přes 23 procent kontrolovaného objemu. Podle NKÚ nedostatky spočívaly v proplacení výdajů, u nichž nebyly splněny požadavky předepsané EU. U projektů programu Rybářství našli kontroloři chyby ve výši 17,6 milionu korun, tedy bezmála deset procent kontrolovaného objemu.

Podle prezidenta NKÚ Františka Dohnala nepostupovalo ministerstvo zemědělství v souladu se zákonem také u veřejné zakázky na podporu spotřeby sladkovodních ryb Ryba domácí. "Hodnota této zakázky činila téměř 150 milionů korun," uvedl již dříve Dohnal.

Podle ministerstva se jiná právní stanoviska s nálezy kontrolního protokolu NKÚ neztotožňují a říkají, že zákon o veřejných zakázkách porušen nebyl. Podá proto podnět k prošetření této zakázky na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). O výsledku posouzení má ministerstvo vládu informovat do konce letošního roku.

Podle Dohnala řídící a kontrolní systémy nezajišťovaly hospodárnost a účinnost poskytnuté pomoci. "Dosažené hodnoty dostupných ukazatelů zároveň nesvědčí o úspěšném naplnění cílů podpory rybářství realizované prostřednictvím operačního programu Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství v programovém období 2004 až 2006," prohlásil Dohnal.

Ministerstvo zemědělství ale uvedlo, že oba kontrolované operační programy byly předmětem auditů. "Na základě pozitivních výsledků těchto auditů konstatovala Evropská komise shodu řídících a kontrolních systémů s nastavenými požadavky," sdělil ČTK v březnu tehdejší mluvčí ministerstva Petr Vorlíček.

MZe podle Vorlíčka ve spolupráci se Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF) zajišťuje stoprocentní kontrolu projektů. Všechny výdaje jsou v první fázi hrazeny žadatelem, který musí postupovat v souladu s pravidly. Prostředky z operačních programů se proplácejí až po kontrole, tvrdí ministerstvo.

Ministerstvo zemědělství dnes kabinetu předložilo také výroční zprávu Státního zemědělského intervenční fondu (SZIF).Ten loni zprostředkoval dotace do zemědělství ve výši 40,5 miliardy korun, což bylo zhruba o 11,5 miliardy meziročně více. Fond je administrátorem evropských a národních dotací pro zemědělce a kontroluje jejich využívání.

Ministrům dnes byla předložena také Aktualizace finančních nákladů na zavedení nitrátové směrnice EU. Zemědělci budou pro její splnění muset s pomocí peněz z evropských fondů a státního rozpočtu do konce roku 2013 investovat do skladů pro statková hnojiva ve zranitelných oblastech České republiky zhruba 2,80 miliardy korun, vyplývá z materiálu.


Zdroj: ČTK, 7. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:58