Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR lákají do Jižních Čech turisty na naučné stezky

7. 6. 2010 | Lesy České republiky, s. p.

Otevření Opatské stezky II se blíží

Počet naučných stezek Lesů ČR se úspěšně rozrůstá. V Jihočeském kraji, u Vyššího Brodu v okrese Český Krumlov, se blíží otevření druhé části Opatské naučné stezky – Opatské stezky II - Klášterním lesem po chodníku vyšebrodských opatů.

Slavnostní otevření této nové naučné stezky se uskuteční ve středu 9. června 2010 od 9.30 hodin a to u výchozího bodu – před Rožmberskou bránou cisterciáckého kláštera Vyšší Brod.

Stezka vznikla díky úsilí Lesů ČR – Lesní správy Vyšší Brod v úzké spolupráci s městem Vyšší Brod, rakouským turistickým svazem obcí Mühlviertler Kernland a Cisterciáckým klášterem ve Vyšším Brodě.

Stezka sleduje od Vyšebrodského kláštera nově vyznačenou modrou turistickou značenou trasu až nad sousední obec Loučovice. Na více jak čtyřech kilometrech této stezky je umístěno 5 informačních tabulí, které návštěvníka seznámí s mnoha historickými, přírodními i technickými zajímavostmi na stezce i v širším okolí.

Stezka je poměrně dobře schůdná jak pro rodiny s dětmi, tak pro méně zdatné turisty. Z výchozího místa u Rožmberské brány Vyšebrodského kláštera návštěvník pozvolna vystoupá k poslední informační tabuli asi o 200 výškových metrů. U každého zastavení poskytují možnost odpočinku instalované lavičky a přibližně uprostřed stezky nalezne návštěvník zastřešené posezení.

Od jednotlivých informačních tabulí je možnost vrátit se do Vyššího Brodu okruhem po některé z navazujících turistických značených tras a navštívit tak další zajímavá místa v okolí. Od poslední informační tabule návštěvník může buď pokračovat do obce Loučovice a využít k návratu zpět do Vyššího Brodu místní železnici nebo využít některou z mnoha turistických značených tras.

Výstavbu Opatské stezky II financovaly Lesy ČR a to v rámci tzv. Programu 2000, kterým podnik celostátně podporuje veřejně prospěšné funkce lesů. Podnik organizačně zajistil i postavení tabulí a laviček na trase stezky. Dále se na financování podílelo město Vyšší Brod, které zajistilo osazení informačních tabulí a propagaci. Tato akce se uskutečnila v rámci programu „Evropská územní spolupráce, kooperace Rakousko - Česká republika 2007-2013.

„Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj“ – „Společně dosáhneme více“.


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 7. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 12:52