Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 7.6.2010

8. 6. 2010 | Agris

Reakce na článek „Ministr končí, na rozloučenou si dal stamilionový tendr“

Ministerstvo zemědělství se důrazně ohrazuje vůči dnešnímu článku redaktorky Sabiny Slonkové, který obsahuje nepřesné a zavádějící údaje. V článku bylo nepravdivě uvedeno, že resort nechal bez odpovědi otázku, proč se na konec kontraktu na IT služby od společnosti Telefónica nepřipravil v dostatečném předstihu a vše nechal na poslední chvíli, ve skutečnosti redaktorka Slonková tuto otázku vůbec nepoložila.

Na trh nebylo propuštěno šestnáct tun para ořechů z Bolívie

Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve spolupráci s Celní správou zadržela dvě zásilky para ořechů z Bolívie, a to ještě před vstupem na evropský trh. Inspektoři potravinářské inspekce z obou zásilek odebrali vzorky do laboratoří kvůli stanovení aflatoxinů. V obou případech byly limity pro aflatoxiny stanovené právními předpisy několikanásobně překročeny, proto inspekce vydala závazné stanovisko nedovolující ořechy dále propustit do volného oběhu. Aflatoxiny jsou mykotoxiny produkované některými druhy plísní.

Evropská komise mění pravidla pro pěstování geneticky upravených plodin

Evropská komise má 13. července jednat o návrhu, který jí umožní mnohem snadněji a rychleji schvalovat nové biotechnologické plodiny, což by mohlo v zemích jako Česká republika umožnit jejich velkoplošné pěstování. O tom, zda se budou plodiny v zemích pěstovat, pak už rozhodnou jednotlivé vlády. Evropská unie je vůči GMO kvůli nedůvěře veřejnosti a kampaním zelených aktivistů nejodmítavější oblastí světa, přestože bruselská komise a další instituce opakovaně poukazují na neexistenci důkazů o jejich rizicích. Schváleny k pěstování zde byly za 12 let jen dvě plodiny, zatímco ve světě plných 150.

MZe: Zavedení tzv. nitrátové směrnice si v ČR vyžádá 2,8 mld. Kč

Zemědělci budou muset s pomocí peněz z evropských fondů a státního rozpočtu do konce roku 2013 investovat do skladů pro statková hnojiva ve zranitelných oblastech České republiky zhruba 2,80 miliardy korun, aby splnili požadavky takzvané nitrátové směrnice EU. Vyplývá to z aktualizace finančních nákladů na zavedení nitrátové směrnice, kterou pro vládu vypracovalo ministerstvo zemědělství. Kabinet materiál projedná v pondělí. Soukromý sektor by se měl na financování nákladů potřebných ke splnění nitrátové směrnice podílet částkou zhruba 1,74 miliardy korun.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 8. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:37