Agris.cz - agrární portál

Sklizeň obilí bude podle odhadu AK až o 15 procent nižší než loni

8. 6. 2010 | ČTK

Letošní úroda obilí bude v následku jarních prudkých dešťů a povodní podle odhadu Agrární komory až o 15 procent nižší než v loňském roce, řekl dnes ČTK prezident komory Jan Veleba. Loňská sklizeň obilovin 7,832 milionu tun patřila z dlouhodobého hlediska k nadprůměrným. Obiloviny zaujímají polovinu orné půdy v zemi.

Podle Veleby je sklizeň ohrožena nejen v místech zasažených v uplynulých týdnech povodněmi, ale i na dalších, po deštích podmáčených polích.

"Toto bude tlačit na růst cen obilí. O tom, jestli ceny skutečně porostou nebo ne, rozhodnou poměry na trhu, minimálně v Evropě," řekl ČTK Veleba.

Podle vyjádření Agrární komory pro agenturu Reuters by prý tuzemská cena za tunu obilí mohla vzrůst lehce nad 3000 korun. V loňském roce za stejné množství zemědělci dostávali v průměru 2500 korun.

Přívalové deště a záplavy v uplynulých týdnech ve střední a východní Evropě spolu s krutou zimou výrazně snížily šance na dosažení loňské úrovně sklizně.

"Problémy, co jsou v České republice, jsou v mnohem větší míře v Maďarsku, Polsku, Slovensku, ale třeba i na Ukrajině," uvedl pro ČTK Veleba, podle nějž v důsledku těžké zimy ukrajinští rolníci zaorali milion hektarů pšenice a 30 procent osevních ploch řepky.


Zdroj: ČTK, 8. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 10:18