Agris.cz - agrární portál

Janota varuje před novými tendry, Fischer před nevratnými změnami

9. 6. 2010 | ČTK

Ministr financí Eduard Janota varuje své kolegy ve vládě před vypisováním nových tendrů. Připravit se naopak musejí na šetření, řekl dnes Janota novinářům v Lucemburku. K tomu, aby se zdrželi zásadních a nevratných rozhodnutí ve svých resortech, ministry hned po volbách vyzval premiér Jan Fischer, sdělil dnes ČTK mluvčí vlády Roman Prorok.

Podle serveru Aktuálně.cz ministerstvo zemědělství vypsalo týden před parlamentními volbami výběrové řízení na informační systémy celkem za 270 milionů korun. Vítěz má být vybrán v polovině července. Podle serveru je tedy pravděpodobné, že v té době bude úřad ještě řídit současný ministr Jakub Šebesta. Ministerstvo odmítá, že by důvodem spěchu byl chystaný Šebestův odchod z čela resortu, úřadu prý končí smlouva s poskytovatelem služeb.

Právě na tento tendr a na dvoumiliardovou zakázku na elektronické hlídání domácích vězňů, kterou vypsalo ministerstvo spravedlnosti, směřoval dotaz novinářů, co si o nich Janota myslí a zda s nimi souhlasí.

"Nesouhlasím s tím. Já jsem o tom informoval pana premiéra," řekl Janota novinářům. "Resorty by si měly uvědomit, že je čekají možná miliardové škrty," uvedl. Před utrácením prý své kolegy ve vládě varoval už na pondělní schůzi kabinetu. "Nepovažuji to za rozumné," dodal. "Některé z těchto tendrů jsou obklopeny nebo obestřeny celou řadou pochybností," prohlásil také Janota, avšak blíže to nechtěl komentovat.

Prorok dnes uvedl, že Fischer vzal na vědomí vysvětlení ministra Šebesty týkající se vypsání veřejných zakázek na poskytovatele IT služeb a služeb na zajištění informačních povinností. "Oba tendry, jejichž regulérnost některá média zpochybňovala, nesouvisejí s koncem mandátu této vlády, ale s koncem platnosti příslušných smluv. Vysvětlení ministra považuje premiér za dostatečné," uvedl Prorok.

Podle mluvčího premiér trvá na tom, aby se ministři zdrželi zásadních a nevratných rozhodnutí, zejména pak organizačních a personálních. "Neznamená to však, že ministerstva přestanou fungovat a plnit své povinnosti. S tím souvisí i zajišťování jejich chodu prostřednictvím veřejných zakázek vypisovaných a vyhodnocovaných v souladu se zákonem, které jsou v plné kompetenci a odpovědnosti resortů," dodal Prorok.

Podle místopředsedy ODS Petra Nečase, který skládá nový kabinet, slíbil premiér na pátečním jednání, že proti nevhodným postupům zasáhne. "Shodli jsme se na tom, že by bylo velmi nevhodné dělat podstatné personální změny, vypisovat výběrová řízení a podobně. Většina členů vlády podle mých informací postupuje tímto uměřeným a rozumným způsobem, někteří nikoli, a zajímalo by mě, proč," řekl novinářům Nečas.


Zdroj: ČTK, 9. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 13:41