Agris.cz - agrární portál

Ekologičtí experti chtějí diskutovat o zavedení ekologického cla

9. 6. 2010 | ČTK

Ekologičtí experti rodící se koalice ODS, TOP 09 a VV chtějí, aby vláda prosazovala zavedení ekologického cla na výrobky, jejichž vznik zatěžuje životní prostředí. Vyjednavač Věcí veřejných Vít Bárta ČTK řekl, že partneři názor jeho strany na zavedení cel na evropské úrovni akceptovali a doporučí, aby se formulace o ekologickém clu stala náplní práce týmu, který se zabývá zahraniční politikou.

Podle informací ministerstva financí ale musí jakékoliv změny v celním sazebníku schválit celá Evropská unie. Členské státy nemají v oblasti stanovení cel žádné pravomoci. Jelikož se cla vybírají pouze při dovozu zboží ze třetích zemí, nechává unie členským státům pouze čtvrtinu příjmů z výběru cel na úhradu nákladů spojených s jejich výběrem.

Zástupci ODS, TOP 09 a VV se dnes shodli i v názoru na energetickou politiku státu. Už na minulé schůzce konstatovali, že nedoporučí prolamovat těžební limity uhlí. Zároveň je podle nich ale třeba, aby vláda přijala energetickou koncepci státu do roku 2030. Podklady k tomuto tématu skupina připraví pro expertní komisi zabývající se podnikáním.

Jednoznačně neuzavřeným tématem zůstává i po dnešku postoj budoucí koalice k ekologické superzakázce převyšující 100 miliard korun. Zatímco TOP 09 trvá na pokračování tendru s tím, že zásah vlády do soutěže by znamenal riziko vymáhání nákladů ze strany účastnících se firem, ODS a VV by daly přednost rozdělení zakázky na několik menších. Vláda bude muset o budoucnosti zakázky rozhodnout v prosinci, spolu s právníky nyní podle Bárty ekologická skupina hledá formulaci, která by na jedné straně dávala záruky odpůrcům superzakázky, na druhé straně ale nezavdala podnět k arbitráži. Otevřený je zatím také případný přesun kompetencí v hospodaření s vodami z ministerstva zemědělství na ministerstvo životního prostředí tak, aby například o výstavbě nádrží v budoucnu rozhodovali ekologové, nikoli úředníci ministerstva zemědělství.

"Mám z jednání velmi dobrý dojem," řekl dnes ČTK po jednání pracovní skupiny, která kromě ekologie připravuje návrh koaliční smlouvy také pro oblasti zemědělství a venkova, současný předseda sněmovního zemědělského výboru a zástupce ODS v pracovním týmu Jiří Papež, podle nějž během jednání v oblasti zemědělství nenastaly mezi zástupci všech tří stran výraznější neshody.

"Jsem rád, že zájem všech třech potenciálních koaličních partnerů je dojít k nějaké shodě a zároveň naplnit předvolební priority," uvedl. Specifikovat konkrétní zemědělské priority budoucí vlády Papež zatím nechce, více prý prozradí po dalším kole jednání.

Na základě volebních programů koaličních stran lze předpokládat, že se mezi nimi objeví například narovnání nestejných dotačních podmínek mezi českými a unijními zemědělci či zlepšení kvality života na venkově. Strany se nejspíše shodnou také na podpoře produkce regionálních specialit, výroby biopotravin a ekologického zemědělství či nutnosti dokončení restitucí a provádění pozemkových úprav.

Naopak se nejspíše neuskuteční sloučení ministerstva pro místní rozvoj s ministerstvy životního prostředí a zemědělství, o němž se spekulovalo. "Dospěli jsme k závěru, že sloučit ministerstvo pro místní rozvoj se dvěma výše uvedenými není možné," řekl Bárta.

Znovu se ekologičtí a zemědělští experti ODS, TOP 09 a VV sejdou příští týden, do té doby budou mezi sebou čile diskutovat po internetu.


Zdroj: ČTK, 9. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:45