Agris.cz - agrární portál

Penta koupí maďarského výrobce uzenin a masných výrobků Kaiser

9. 6. 2010 | ČTK

Investiční skupina Penta koupí bezmála stoprocentní podíl v maďarském výrobci uzenin a masných produktů Kaiser Food Élelmiszer-ipari. ČTK o tom dnes informovala mluvčí společnosti Penta Investments Martina Válová. Transakci, jejíž hodnota nebyla zveřejněna, ještě musí schválit maďarský antimonopolní úřad. Penta chce společnost Kaiser koupit prostřednictvím svého středoevropského holdingu výrobců masa Carnibona.

"Akvizice společnosti Kaiser představuje významné posílení nadnárodního holdingu Carnibona v Maďarsku. Kaiser má výborné produkty a silný brand, což přináší celou řadu synergií se skupinou Debreceni," sdělil dnes ČTK generální ředitel společnosti Carnibona Peter Ondro.

Majitelem společnosti Kaiser je Attila Réti, od kterého by Penta měla získat 97,3 procenta akcií firmy. "Přijal jsem nabídku, aby se Kaiser stal součástí Carnibony, silné mezinárodní skupiny, která mu zabezpečí stabilitu a rozvoj," uvedl Réti.

Pod společnost Kaiser spadají dva výrobní závody v Mosonmagyarováru a v Abdě. Firma má 250 zaměstnanců a za rok 2009 měla tržby zhruba 18 milionů eur. Závod v Mosonmagyarováru produkuje suché a polosuché salámy a klobásy. Podnik v Abdě vyrábí široké portfolio masných výrobků, šunky, uzené a vařené salámy, játrové paštiky a masové pomazánky.

Skupina Penta vstoupila do oboru zpracování masa v roce 2007 akvizicí slovenského výrobce PM Zbrojníky. V roce 2008 koupila Penta největšího výrobce masa a masných výrobků na Slovensku Mecom Group a druhého největšího maďarského výrobce Debreceni Group. "Tím začala Penta vytvářet středoevropský holding výrobců masa pod názvem Carnibona s cílem konsolidovat producenty v regionu a vytvořit tak nejsilnějšího hráče na trhu," podotkla Válová. V roce 2009 holding Carnibona vykázal tržby 248 milionů eur.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, telekomunikací a privátního bankovnictví. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy. Do skupiny patří téměř 50 společností. Nejvíce investičních projektů zatím Penta realizovala v Česku, na Slovensku a v Polsku.


Zdroj: ČTK, 9. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 09:48