Agris.cz - agrární portál

MZe: Peníze na likvidaci povodňových škod budou do července

11. 6. 2010 | ČTK

Vodohospodáři získají 150 milionů korun na odstraňování letošních povodňových škod na státním majetku ještě během června a července. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva zemědělství Dita Vrbová. Uvolnění peněz z vlastního rozpočtu umožnila ministerstvu zemědělství koncem května vláda. Ministerstvo odhaduje škody na vodních tocích a dílech Moravy a Slezska na 500 až 700 milionů korun.

Zhruba 40 milionů korun ministerstvo uvolní z programu na podporu závlahových systémů, z prostředků Operace státních finančních aktiv půjde dalších 50 milionů. Na likvidaci škod způsobených velkou vodou bude použito také 40 milionů korun z rozpočtů státních podniků Povodí. Zbývající částka bude doplněna ze speciálního povodňového účtu.

Peníze budou použity k úpravám koryt řek či jezů v povodí Odry a Moravy. Úpravy si vyžádají například řeky Ostravice, Odra, Mohelnice, Morávka, Olše či Bečva.

"Na uvedených tocích došlo k takovým poškozením upravených částí toků a protipovodňových staveb, že by mohly znamenat přímé ohrožení obytných sídel," zdůvodnila rychlou potřebu oprav Vrbová. Ohrožení se podle ní týká například Teplic nad Bečvou, Rožnova pod Radhoštěm, Valašského Meziříčí, obcí Zubří-Háje a Veselá i Uherského Ostrova. Voda by mohla ohrozit také zásobník plynu a významný silniční tah na Slovensko.

"Na všech stavbách se již pracuje," poznamenala Vrbová. Kromě minimálně půlmiliardových škod na vodohospodářském majetku napáchal živel škody za dalších 200 až 300 milionů korun také v tuzemském zemědělství.


Zdroj: ČTK, 11. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 07:40