Agris.cz - agrární portál

Poloviční podíl skupiny Europasta SE získaly zahraniční firmy

11. 6. 2010 | ČTK

Poloviční podíl české skupiny Europasta SE získali španělský výrobce těstovin Productos Alimenticios Gallo a portugalský výrobce těstovin a cereálií Cerealis Produtos Alimentares. Každý ve společnosti získal 25 procent akcií, ČTK o tom informoval mediální zástupce Zdeněk Zuntych.

Společnost Europasta vyrobí ročně téměř 60.000 tun těstovin, její obrat je 1,25 miliardy korun. Mezi její značky patří Adriana, tradiční Zátkovy těstoviny, Rosické těstoviny či nejprodávanější slovenská značka Ideál.

Cílem transakce je posílit společnost při rozšiřování výroby a distribuce těstovin ve střední a východní Evropě s pomocí know-how Gallo a Cerealis.

Společnost se bude nadále zaměřovat na prodej těstovin zejména v nových členských zemích EU ve střední a východní Evropě, uvedl Zuntych. Podle předsedy představenstva Pavla Hrdiny může Europasta lépe využít potenciál střední a východní Evropy se strategickými partnery, kteří mají velké zkušenosti s vyspělými trhy.

Společnost Europasta má tři výrobní závody, v Litovli, Boršově nad Vltavou a v Rosicích u Brna. Kromě výroby těstovin z měkké pšenice nabízí i těstoviny z tvrdé pšenice. V posledních dvou letech skupina investovala přes 230 milionů korun, aby mohla zvýšit produkci a rozšířit výrobu a zavést nové obaly.

Gallo a Cerealis jsou rodinné firmy zaměřené zejména na výrobu těstovin a souvisejících produktů pod značkami Gallo, respektive Milaneza a Nacional. Gallo a Cerealis mají vedoucí postavení v těstovinách na Pyrenjském poloostrově, jejich roční tržby jsou kolem 200 milionů eur (zhruba 5,1 mld. Kč).

Europasta SE vznikla podle údajů ze Sbírky listin fúzí společností Adriana - výrobce těstovin s. r. o., Bratři Zátkové, a. s., BZ Silo, s. r. o. a Tero Rosice s. r. o.. Od 1. ledna letošního roku převzala jmění těchto společností a stala se nástupnickou společností.


Zdroj: ČTK, 11. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 01:30