Agris.cz - agrární portál

Bouřky na Vysočině poškodily lesy i pole, škody se teprve sčítají

14. 6. 2010 | ČTK

Sobotní bouřky s prudkými poryvy větru na Vysočině místy poškodily lesy i úrodu na polích. Škody se teprve sčítají, protože někde ještě nestačili odklidit vyvrácené stromy z přístupových cest. Například kolem 2000 metrů krychlových dřeva se musí vytěžit ve státním lese nedaleko Třebíče. Podle dnešní ankety ČTK rolníci asi utrpěli největší škody v části Jihlavska a Pelhřimovska, kde bylo pravděpodobně největší krupobití. Energetici budou opravovat poškozená zařízení ještě několik dní. Stále se uklízí a opravuje i v řadě obcí a měst.

Další potíže přibyly v noci na dnešek a během dopoledne kvůli dešti. Hasiči museli od 07:00 do poledne zasahovat na 27 místech. "Čerpali vodu ze zatopených sklepů domů a odstraňovali popadané stromy hlavně na Žďársku a na Třebíčsku," popsala mluvčí hasičů Petra Musilová. Od sobotního večera měli hasiči na Vysočině kvůli počasí dohromady už skoro 140 výjezdů.

V obci Sedlec na Třebíčsku v sobotu zaznamenali meteorologové v nárazech rychlost větru až 101 kilometrů za hodinu. Podle prvních odhadů byly v tamním obecním lese polámány stovky metrů krychlových dřeva. "Vyvrátilo to i obrovské modříny," přiblížil starosta Pavel Petrák.

Sedlec má kolem 35 hektarů lesa. Podle starosty se do něj ale ještě nedá pořádně dostat, protože na přístupových cestách ležely i dnes rozlámané a vyvrácené stromy. Škody na polích by podle jeho odhadu nemusely být velké. Kvůli lijáku a vichru je někde polehlé obilí. U sousedních Hartvíkovic vítr mimo jiné vyvrátil čtyři staleté lípy v chráněné aleji.

Na Jihlavsku škodilo krupobití například v obcích Horní Dubenky a Jihlávka. Na okolních polích je rozbitá řepka i obilí. Vladimír Tomšík z Dubenek hospodaří na 100 hektarech polí. "Vidím to špatně, z ozimů není vůbec nic. Z jařin nevím, jak se to zmátoří, ale vypadá to taky špatně," shrnul. Z poloviny je poničený les u rybníka Bor.

Bouřka škodila také v nedalekém komplexu státních lesů pod Javořicí, podle prvních odpadů se to dotklo až 5000 metrů krychlových dřeva. Státní podnik Lesy ČR zatím předpokládá na svém území v kraji polomy kolem 10.000 metrů krychlových, což podle krajského ředitele Václava Šebka není moc; odpovídá to dvěma procentům roční těžby. "Zpracování nebude vyžadovat zvláštní úsilí," konstatoval.

Ve státních lesích na Vysočině se ročně vytěží kolem půl milionu metrů krychlových. Nahodilá těžba v tomto objemu běžně představuje i přes pětinu.


Zdroj: ČTK, 14. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 06:54