Agris.cz - agrární portál

Ekologičtí experti uzavřeli jednání, dokončí ho lídři stran

15. 6. 2010 | E15 on line

Jako první ze sedmi expertních skupin dokončili dnes ráno práci na podkladech pro lídry rodící se koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných vyjednávači kapitol ekologie a zemědělství. V případech sporných bodů, jako je například obří ekologická zakázka, rozhodne koaliční devítka.

„Naše podklady dostane koaliční devítka ve čtvrtek ráno, jsme první, kteří práci uzavřeli,“ řekl Vít Bárta z Věcí veřejných. Na politických lídrech, mezi něž patří, podle něj zbude rozhodnout o precizní formulaci tématu ekologického supertendru a také o rozporu v názorech na převedení kompetencí v ochraně vod z ministerstva zemědělství na ministerstvo životního prostředí. S návrhem souhlasí ODS a VV, proti je TOP 09.

„Snažili jsme se nalézt takové formulace do koaliční smlouvy, které by zaručily všem partnerům, aby dostáli svým předvolebním slibům, na druhé straně, aby naplnily představy ostatních koaličních partnerů,“ uvedl zemědělský expert Jiří Papež zastupující ve skupině ODS.

Ve většině otázek z oblasti zemědělství a rozvoje venkova se podle něj vyjednávači shodli. V programovém prohlášení vlády by se měla objevit například podpora konkurenceschopnosti českých zemědělců vůči zahraničním, snižování byrokratické zátěže zemědělských podnikatelů, podpora malých potravinářských firem a přímého prodeje zemědělské produkce či dokončení restitucí.

Už na minulých sezeních se ekologičtí experti shodli na tom, že jejich vláda bude prosazovat využívání jaderné energie a neprolomí limity těžby uhlí, a to jak hnědého na Mostecku, tak černého v Beskydech. Shoda také panuje na zavedení ekologického cla na výrobky škodlivé životnímu prostředí.

Ekologický supertendr, který nová vláda podědí, znamená jednu zakázku na likvidaci starých ekologických zátěží ve výši přes 100 miliard korun. Na dodržení dosavadních rozhodnutí v této věci trvá TOP 09 s tím, že účastníci tendru by kvůli zrušení soutěže mohli po státu vymáhat náhradu. Občanští demokraté a Věci veřejné se kloní spíše k rozdělení zakázky na několik menších.


Zdroj: E15 on line, 15. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 10:31