Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 15.6.2010

16. 6. 2010 | Agris

Schodek agrárního obchodu se dál zvětšuje

Saldo zahraničního obchodu se zemědělskými produkty a potravinami za leden až duben skončilo schodkem 10,39 miliardy korun, což je meziročně přibližně o 180 milionů horší výsledek. Z České republiky bylo za první čtyři měsíce roku vyvezeno zboží za 34,09 miliardy, dovozy dosáhly 44,48 miliardy korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných Zemědělským svazem ČR, čísla vycházejí z celní statistiky Českého statistického úřadu. Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1993. Svaz odhaduje, že by schodek agrárního zahraničního obchodu za celý letošní rok měl vzrůst na 30 miliard korun z loňských 29,67 miliardy.

Ekologičtí experti uzavřeli jednání, dokončí ho lídři stran

Jako první ze sedmi expertních skupin dokončili dnes ráno práci na podkladech pro lídry rodící se koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných vyjednávači kapitol ekologie a zemědělství. V případech sporných bodů, jako je například obří ekologická zakázka, rozhodne koaliční devítka. „Naše podklady dostane koaliční devítka ve čtvrtek ráno, jsme první, kteří práci uzavřeli,“ řekl Vít Bárta z Věcí veřejných. Na politických lídrech, mezi něž patří, podle něj zbude rozhodnout o precizní formulaci tématu ekologického supertendru a také o rozporu v názorech na převedení kompetencí v ochraně vod z ministerstva zemědělství na ministerstvo životního prostředí.

Biomléko a mléčné biovýrobky na evropských trzích

Přehled nejdůležitějších evropských trhů pro mléčné biopotraviny. Nejnovější statistický rozbor. V roce 2008 bylo v Německu vyprodukováno celkem 461 milionů kilogramů biomléka. Německo je tak největším evropským producentem biomléka, před Dánskem, Rakouskem a Velkou Británií. Podíl biomléka na celkové produkci mléka je ovšem v Německu jen 1,7 %, ve Velké Británii je to 3,4 %, v Dánsku 9,6 % a v Rakousku dokonce 12,8 %. Trhy s biomlékem ve státech Beneluxu, Velké Británie, Dánska, Francie, Rakouska, Německa a Itálie jsou úzce provázané.

Plíseň révová napadá vinohrady na Hodonínsku

Kvůli vlhku a horku se rozmohla peronospora vinné révy. Odborníci radí nemeškat a postříkat, ale kvalitními preparáty. Vlhko a pak naopak velké horko nahrály peronospoře. Čím vyšší teplota, tím rychleji se rozvíjí. Vinaři v celém okrese stříkají a většina tvrdí, že je to horší než loni. Vyskytuje se už i plíseň šedá. Tak jako každý rok mají vinaři těžkou hlavu z peronospory, čili plísně révové. Letos se jí daří. „Podmínky pro výskyt primárních infekcí byly splněny na Hodonínsku dvanáctého a třináctého května. V současnosti dochází vlivem teplého a vlhkého počasí k rozšiřování této choroby.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 16. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:53