Agris.cz - agrární portál

MfD: Mléko z automatů není závadné, vyplynulo z testů

16. 6. 2010 | ČTK

Čerstvého mléka z tuzemských prodejních automatů se není třeba obávat. Vyplynulo to z analýzy, kterou nechala udělat Mladá fronta Dnes (MfD) ve spolupráci se Státním veterinárním ústavem. Patogenní bakterie, které způsobují onemocnění, se nenašly ani v jednom z patnácti vzorků odebraných v různých regionech, uvedla dnešní MfD.

Při testu se tak nepotvrdilo varování ministerstva zdravotnictví, podle kterého je hlavním rizikem nepasterizovaného mléka "možný přenos bakteriálních a virových původců infekčních onemocnění".

Dál platí, že syrové mléko z automatů je méně předvídatelné než to upravené a zabalené v krabici a je bezpečnější pít ho až po převaření, napsal deník. Test však podle MfD ukázal, že nákup v automatech není žádným hazardem se zdravím.

Ani Státní veterinární správa (SVS) nezjistila při kontrolách automatů žádné závažnější problémy. ČTK to koncem května řekl mluvčí SVS Josef Duben. Podle deníku je nyní v Česku 170 přístrojů, z nichž si lidé mohou natočit tepelně neupravené mléko přímo od zemědělců. SVS koncem února informovala, že se na kontrolu automatů zaměří. Důvodem byly zprávy o průjmových onemocněních, které s prodejem syrového mléka mohly mít souvislost.


Zdroj: ČTK, 16. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 00:25