Agris.cz - agrární portál

Deště dosud zničily pět procent vysázené zeleniny

16. 6. 2010 | ČTK

Přívalové deště, kroupy a povodně v uplynulých týdnech zničily zhruba pět procent v Česku letos vysázené zeleniny. Celková úroda není však zatím významně ohrožena. ČTK to dnes řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. Nepříznivé počasí způsobilo škody především moravským pěstitelům. Významně poškozeny jsou zde hlavně pole teplomilných druhů plodové zeleniny, mezi něž patří okurky, melouny a papriky. Zatímco pěstitele v Čechách studené a deštivé počasí pouze zpozdilo v sázení či setí a úroda by zde měla být sice opožděná, přesto mírně nadprůměrná, situace moravských zelinářů je komplikovanější. "Porosty není možné založit, neboť na polích stojí voda. Sadba přerůstá a znehodnocuje se," podotkl Zeman s tím, že nové porosty už nebude ve většině případů možné založit, neboť původní sadba je zničena a nová se nestihne vypěstovat. "Kvalita je ohrožena velmi silným tlakem houbových chorob díky přemáčené půdě a hustým porostům," popsal problém pěstitelů v celé republice Zeman, podle nějž je však na druhou stranu kvůli chladu a vlhkosti menší ohrožení škůdci.

Zelináři v letošním roce vyseli a vysázeli přes 9500 hektarů zeleniny, srovnatelně jako v loňském roce. Ani případná nižší úroda v tuzemsku prý ceny zeleniny na pultech obchodů příliš neovlivní.

"Ceny zeleniny už několik let neovlivňují výrobci, ale obchodníci hlavně v zahraničních maloobchodních řetězcích," poznamenal Zeman a připustil, že k několikaprocentnímu růstu cen zeleniny by mohl vést fakt, že nepříznivé počasí citelně zasáhlo také sousední Polsko. To je již několik let významným dodavatelem levné zeleniny do obchodních řetězců, ze kterých polská a jiná zahraniční zelenina vytlačuje výpěstky českých firem.

Podle českých zelinářů je tomu tak v důsledku nadstandardní podpory polského státu v podobě odpuštěných daní z příjmu a placení sociálního a zdravotního pojištění pro polské zemědělce.

Výraznější problémy než zelinářům působí jarní chladno a déšť pěstitelům ovoce. Ti očekávají strmý pokles sklizně raných třešní, švestek, meruněk a dalších peckovin. Ohrožena je v důsledku houbových chorob i kvalita úrody.

"Očekávám, že sklidíme jen pět procent průměrné úrody meruněk. U višní a švestek je odhad podobný," popsal serveru Novinky.cz vyhlídky na letošní rok vedoucí provozu sadů společnosti Patria v Kobylí na Břeclavsku Michal Schovánek.

Podle údajů ministerstva zemědělství z minulého týdne poškodily květnové záplavy na Moravě a ve Slezsku zhruba 35.000 hektarů zemědělské půdy, což odpovídá třem procentům zemědělské půdy v zemi. Ve finančním vyjádření dosáhly škody přibližně 285 milionů korun. Povodně přitom postihly zejména porosty v Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Agrární komora v důsledku záplav a podmáčené půdy očekává pokles sklizně obilovin až o 15 procent. Přesto by měl být této komodity v zemi nadbytek, který bude tak jako v předchozích letech řešen především vývozy obilí ze země či jeho intervenčními nákupy.


Zdroj: ČTK, 16. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 18:44