Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 16.6.2010

17. 6. 2010 | Agris

Deště dosud zničily pět procent vysázené zeleniny

Přívalové deště, kroupy a povodně v uplynulých týdnech zničily zhruba pět procent v Česku letos vysázené zeleniny. Celková úroda není však zatím významně ohrožena. ČTK to dnes řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. Nepříznivé počasí způsobilo škody především moravským pěstitelům. Významně poškozeny jsou zde hlavně pole teplomilných druhů plodové zeleniny, mezi něž patří okurky, melouny a papriky.

Potravinářská inspekce uzavřela hodnocení obchodních řetězců

Na sklonku roku 2008 Státní zemědělská a potravinářská inspekce oznámila svůj záměr hodnotit obchodní řetězce a výsledky tohoto hodnocení následně zveřejnit. Pro tyto účely byla ve spolupráci s Vysokým učením technickým vytvořena speciální statistická metodika, která zohledňuje rozdílný počet provozoven jednotlivých řetězců, rozdílný počet i rozsah kontrol. Na základě jejích výsledků lze určit, zda jsou mezi hodnocenými subjekty statisticky významné rozdíly.

MfD: Mléko z automatů není závadné, vyplynulo z testů

Čerstvého mléka z tuzemských prodejních automatů se není třeba obávat. Vyplynulo to z analýzy, kterou nechala udělat Mladá fronta Dnes (MfD) ve spolupráci se Státním veterinárním ústavem. Patogenní bakterie, které způsobují onemocnění, se nenašly ani v jednom z patnácti vzorků odebraných v různých regionech, uvedla dnešní MfD. Při testu se tak nepotvrdilo varování ministerstva zdravotnictví, podle kterého je hlavním rizikem nepasterizovaného mléka "možný přenos bakteriálních a virových původců infekčních onemocnění".

Evropa přijímá plodiny s uměle změněnými geny

Evropská komise (EK) připravuje uvolnění pravidel omezujících pěstování geneticky upravených plodin, hlásí tiskové agentury z Bruselu. Projeví se to i na českých polích. Geneticky modifikovaným (transgenním) rostlinám vědci uměle v laboratoři zasáhli do genové výbavy, takže rostliny získaly nové vlastnosti. Nová unijní pravidla mají být přijata v půli července. Umožní rychleji a snadněji schválit pěstování nových plodin. Současně však členské země získají právo omezit jejich pěstování na svém území vlastními předpisy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 17. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 10:32