Agris.cz - agrární portál

Zákaz vstupu do Masarykova lesa se rozšíří, lidé jej ignorují

17. 6. 2010 | ČTK

Zákaz vstupu do Masarykova lesa na jihu Moravy by se měl rozšířit na další tři obce, a to na celkem 29 katastrálních území. Nově by měl platit v Útěchově, Babicích nad Svitavou a Bílovicích nad Svitavou. Rozhodovat něm budou představitelé Brna a Šlapanic. Zákaz vydalo ve středu na návrh lesníků Blansko, a to ve vztahu ke 26 městům a obcím. Mnozí jej nerespektují, řekl dnes ČTK Pavel Mauer ze Školního lesního podniku ve Křtinách, který les obhospodařuje.

"Pochopím, že si místní obyvatelé dojdou na kraj lesa se podívat na polomy, které napáchala sobotní vichřice. Jsou ale turisté vydávající se do lesa, přestože jsou nad pěšinami napůl vyvrácené stromy. Zaznamenali jsme i případy cyklistů podlézajících polomy na stezkách," zdůraznil Mauer.

Za porušení zákazu hrozí až 30.000 korun pokuty. Lesníci na vstupech do lesa vyvěšují stovky zelenobílých letáků upozorňujících na nebezpečí.

Na mnoha místech lesa je situace podle odborníků špatná. Terén je nadále podmáčený a mnohé stromy hrozí zřícením, protože jsou vyvrácené jen zčásti. Situace bude od pondělí podle Mauera ještě nebezpečnější. Do lesů v oblasti Rudice a Jedovnic najedou obří lesní stroje, které musí zpracovat stovky metrů krychlových dřeva. Stihnout by to měly na celém území lesa do dvou měsíců.

Masarykův les se rozkládá na sever od Brna a tvoří jeden z největších lesních porostů na Moravě. Zakázán je vstup do něj v oblasti od Lipůvky na západě a Jedovnic na východě. Zákaz se týká i turisty hojně navštěvované střední části Chráněné krajinné oblasti Moravský kras, která je součástí lesa.


Zdroj: ČTK, 17. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 22:45