Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 17.6.2010

18. 6. 2010 | Agris

Zatopená pole: zemědělci mluví o katastrofě

Zápach hniloby a hejna komárů. Takový obrázek se naskytne těm, kteří jezdí nebo chodí okolo pole v Kylešovicích u Opavy. Důvodem současné situace jsou nedávné dlouhotrvající deště a fakt, že na místě bylo kdysi slepé rameno řeky. V každém případě si vedení Zemědělské společnosti Kylešovice zatím neví se zatopeným polem rady. „Musíme počkat, až voda opadne, nic jiného nám nezbývá. Jestli se vsákne v kratší době, stihneme ještě zasít kukuřici na zeleno, ale pokud bude voda vytrvalá, necháme tuto část ladem. Ještě se o tom musíme poradit,“ říká předseda Dušan Šrajer.

Nové označování potravin v EU má pomoci proti obezitě

Evropský parlament schválil nová jednotná pravidla pro označování potravin pro členské státy EU. Nový předpis nahrazující dosavadních sedm směrnic a jedno nařízení přináší podle europoslance Jana Březiny změny jak pro české spotřebitele, tak i pro výrobce potravin. Pomoci by Evropanům mělo kromě jiného v boji proti obezitě. "Označování potravin čekají revoluční změny motivované zajištěním lepší informovanosti spotřebitelů", uvádí k tomu europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL), který zmiňuje například stanovení povinnosti uvádět podrobné údaje o výživné hodnotě na 100 g, 100 ml nebo na porci.

Exkluzivně: Firma Animalco je na prodej

Ryze česká společnost Animalco, největší tuzemský obchodník s masem a živými zvířaty, je na prodej. Serveru Euro.cz to potvrdil ředitel a nejvýznamnější akcionář firmy Animalco Radko Jung. „Hledáme prostor pro další růst. Z české ligy chceme postoupit do evropské ligy,“ vysvětluje Jung prodej exportní a importní společnosti, která vznikla před dvaceti lety. Jejími dalšími spoluvlastníky jsou Michal Dušek a Tomáš Kutzendörfer. Animalco by svým obchodním záběrem zapadlo do agro-potravinářského impéria Andreje Babiše. Ten

Zákaz vstupu do Masarykova lesa se rozšíří, lidé jej ignorují

Zákaz vstupu do Masarykova lesa na jihu Moravy by se měl rozšířit na další tři obce, a to na celkem 29 katastrálních území. Nově by měl platit v Útěchově, Babicích nad Svitavou a Bílovicích nad Svitavou. Rozhodovat něm budou představitelé Brna a Šlapanic. Zákaz vydalo ve středu na návrh lesníků Blansko, a to ve vztahu ke 26 městům a obcím. Mnozí jej nerespektují, řekl dnes ČTK Pavel Mauer ze Školního lesního podniku ve Křtinách, který les obhospodařuje. "Pochopím, že si místní obyvatelé dojdou na kraj lesa se podívat na polomy, které napáchala sobotní vichřice.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 18. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 20:02