Agris.cz - agrární portál

ČSÚ:V minulých dvou týdnech zdražily pomeranče, zlevnily brambory

18. 6. 2010 | ČTK

V tuzemských obchodech v uplynulých dvou týdnech nejvíce zdražily pomeranče. Podle pravidelného šetření Českého statistického úřadu byly v polovině června v průměru o skoro deset procent dražší než začátkem měsíce. O skoro šest procent se zvýšila cena banánů a čerstvého másla. Naopak o téměř osm procent klesla cena brambor po předchozím výrazném růstu.

Pomeranče se v tuzemských obchodech na počátku týden prodávaly v průměru za 31,03 Kč za kilogram, zatímco na začátku června za ně zákazníci platili bezmála o tři koruny méně. Banány obchodníci prodávali k 15. červnu v průměru za 32,16 koruny za kilogram, tedy o 1,67 haléřů dráže než o dva týdny dříve. O více než šest korun na průměrných 115,14 koruny za kilogram za stejné období podražilo čerstvé máslo.

Nejvýrazněji naopak zlevnily brambory, a to o 1,54 koruny na průměrných 18,58 koruny za kilogram. Na začátku června ovšem statistici zaznamenali nárůst jejich ceny oproti polovině května o více než 60 procent. Papriky se na pultech zákazníkům nabízely za 59,76 koruny za kilogram, tedy o 3,34 koruny levněji než před dvěma týdny. Poměrně výrazně zlevnilo také lahvové pivo, půllitr se prodával za 9,18 koruny, tedy v průměru levněji o 64 haléřů. Statistici porovnávají ceny jednotlivých potravin také mezi kraji. Například čerstvé máslo bylo nejlevnější ve Středočeském kraji kraji, kde stálo v průměru 110,93 Kč/kg. Naproti tomu nejdražší, za 119,60 koruny za kilogram, bylo na pultech v Královéhradeckém kraji. Opačně to bylo u rostlinného másla. V Královéhradeckém kraji bylo s cenou 71 Kč za kilogram nejlevnější, zatímco ve Středočeském kraji bylo nejdražší, kilogram tu stál 93,57 koruny. Více než pětikorunový rozdíl v cenách brambor zjistili statistici mezi Pardubickým a Karlovarským krajem. V Pardubickém stál kilogram v průměru 20,68 koruny a v Karlovarském 15,35 koruny.

Průměrné ceny vybraných potravinářských výrobků (v Kč):

Položka (měrná jednotka)

51.týden 2009

22.týden 2010

24.týden 2010

hovězí maso zadní bez kosti (kg)

178,37

176,72

175,37

vepřová pečeně s kostí (kg)

102,69

96,73

97,83

šunkový salám (kg)

116,77

118,72

117,97

kuře kuchané 1. jakost (kg)

57,0

56,50

57,59

polotučné mléko (l)

15,49

15,33

15,48

eidamská cihla (kg)

116,50

116,54

120,74

jogurt bílý 150 ml

5,87

6,24

6,16

vejce čerstvá (10 ks)

27,87

26,16

25,05

čerstvé máslo (kg)

114,26

108,93

115,14

rostlinné máslo (kg)

78,05

80,13

80,67

pšeničná mouka hladká (kg)

9,24

8,56

8,25

rýže 1.jakost (kg)

35,17

34,43

34,30

těstoviny vaječné (kg)

31,51

32,03

32,00

chléb kmínový (kg)

18,90

18,50

18,44

pečivo pšeničné bílé (kg)

34,12

33,27

33,28

cukr krystal (kg)

19,09

18,11

18,50

stolní přírodní minerální voda (l)

7,56

8,04

8,23

jakostní víno bílé (l)

57,43

57,99

56,56

výčepní pivo světlé lahvové (500 ml)

9,24

9,82

9,18

brambory konzumní (kg)

9,17

20,12

18,58

pomeranče (kg)

27,16

28,35

31,03

banány žluté (kg)

26,40

30,49

32,16

jablka konzumní(kg)

21,39

25,71

24,54

rajská jablka (kg)

32,37

33,57

33,13

papriky (kg)

51,35

63,10

59,76

mrkev (kg)

12,18

18,50

17,75

Poznámka ČSÚ: Spotřebitelské ceny v týdenních šetřeních jsou zjišťovány u malého souboru prodejen. Uváděné ceny mají orientační charakter.


Zdroj: ČTK, 18. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 10:14