Agris.cz - agrární portál

Vyškov bude zřejmě usilovat o ochranné známky státního pivovaru

21. 6. 2010 | ČTK

Město Vyškov bude zřejmě usilovat o ochranné známky státem vlastněného Pivovaru Vyškov, který končí svou činnost. Radnice by chtěla tradiční název Vyškovské pivo zachovat pro případné budoucí zájemce o výrobu piva ve městě. ČTK to dnes řekl místostarosta Karel Jurka (ODS).

"Zatím je to jen moje osobní iniciativa. Hodlám to navrhnout radě i na zastupitelstvu. Řekněme ale, že je to názor užšího vedení města. Nyní čekáme na odpověď z ministerstva zemědělství, kterého jsme se ptali na další osud pivovaru," řekl Jurka.

O ukončení činnosti rozhodla valná hromada letos 27. května. Z celkem 33 zaměstnanců má být 24 propuštěno do poloviny roku. Hlavním důvodem je kumulace ztrát za několik posledních let. Loni vykázal pivovar ztrátu 30 milionů korun při tržbách necelých 34 milionů korun, předloni činila ztráta 9,7 milionu korun a o rok dříve zhruba 20 milionů korun.

Kvůli špatným výsledkům se často mění lidé ve vedení podniku. Zatím poslední ředitel David Kaprál odešel z funkce k letošnímu 31. březnu, za tři roky byl už čtvrtým v této funkci. Žádný z ředitelů nedokázal zabránit každoročnímu propadu výroby o tisíce hektolitrů. Zatímco před osmi lety činila roční produkce 78.000 hektolitrů piva, loni to byla jen necelá polovina, což odpovídá výstavu z roku 1948.

Prodělečný pivovar stát nemůže prodat kvůli nevyřešeným církevním restitucím. Už několikrát se jej proto pokoušel pronajmout. Naposledy letos, kdy o něj usiloval třeboňský pivovar Bohemia Regent. Nakonec z tendru odstoupil.

Pivovar vznikl v roce 1680, kdy byl z nařízení olomouckého biskupa Karla z Lichtenštejna dostavěn dnešní areál. Pod olomoucké biskupství patřil pivovar do roku 1855, poté byl až do roku 1945 pronajímán různým nájemcům. V roce 1945 byl dán pod národní správu a v roce 1948 znárodněn. Společně s pivovary ve Znojmě, Brně a Černé Hoře byl sjednocen do společnosti Jihomoravské pivovary.


Zdroj: ČTK, 21. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 00:51