Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 21.6.2010

22. 6. 2010 | Agris

Společnost Bioveta zvýšila tržby o desetinu

Navýšení se týkalo výhradně exportu do zahraničí. Navýšení se týkalo výhradně exportu do zahraničí. Auditované hospodářské výsledky za minulý rok potvrdily odhady firmy z letošního ledna o stagnaci tržeb na tuzemském trhu. Výsledky na domácím trhu jsou srovnatelné s rokem 2008. Souvisí to se snižováním stavů skotu i prasat. Navýšení se týkalo výhradně exportu do zahraničí a podobná situace nastane pravděpodobně i letos.

Kostelecké uzeniny propustí 300 lidí, končí s drůbeží

Tři stovky nezaměstnaných postupně přijdou na úřady práce na Jihlavsku z masokombinátu Kostelecké uzeniny. Jeho vedení se rozhodlo na konci roku ukončit porážku drůbeže, která 300 lidí zaměstnává. Na Jihlavsku bylo ke konci května bez práce 5 197 lidí, míra nezaměstnanosti byla 8,2 procenta. Výkon porážky se do září sníží na polovic a s koncem roku převezme výrobu Vodňanská drůbež.

Těžba dřeva na jihu Moravy druhým rokem rostla, loni o 3,6 pct

Dřevaři loni v Jihomoravském kraji vytěžili 1,068.125 metrů krychlových dřeva bez kůry, což je meziročně o 3,6 procenta více. Těžba rostla už druhým rokem, předloni to bylo o 12 procent. Dvě třetiny vytěženého dřeva tvořily jehličnaté porosty, především smrk. ČTK to zjistila z údajů Českého statistického úřadu. Podíl kraje na celorepublikové těžbě dřeva činil v loňském roce 6,9 procenta, u dřevin z listnatých lesů to ale byla téměř čtvrtina. Nejčastěji těženou listnatou dřevinou je dub, z jihu Moravy pochází zhruba čtyři z deseti poražených kmenů v Česku.

Za účinnější státní veterinární dozor!

Nejde o prázdnou proklamaci, jako se kdysi volalo „Za včasnou sklizeň, hurá!“ Ve středu 16. 6. totiž v Bruselu jednali šéfové nejvyšších veterinárních dozorových orgánů členských zemí o strategii zdraví zvířat, jak ji naznačila Rada EU na roky 2007 - 2013. Hlavním mottem této strategie je „Prevence je lepší než léčba“, a nyní jde o to, jak to, co se ve škole učí všichni veterinární lékaři i zootechnici, uvádět do praxe. Podle Komise je pravděpodobné, že v prvním pololetí 2011 bude předložen návrh veterinární legislativy, která dá této strategii zákonný rámec.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 22. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:53