Agris.cz - agrární portál

Sucho vyhání syrské rolníky za prací do měst

22. 6. 2010 | ČTK

V důsledku sucha, které už tři roky sužuje severovýchod Sýrie jindy označovaný za obilnici země, vyhání z domovů stále více tamních obyvatel. Celé rodiny se stěhují do Damašku a dalších městských oblastí, aby tam hledaly práci.

Mezivládní organizace Světový program pro výživu (WFP) začala počátkem května distribuovat potravinové příděly (rýži, cizrnu, mouku, olej) zhruba 200.000 lidem v nejvíce postižených oblastech: governorátech Rakká, Hasaká a Dajr az-Zaur. Příjemci této pomoci mají být desetitisíce rodin.

"Situace na severovýchodě Sýrie je opravdu špatná," řekla agentuře AFP jeho představitelka Selly Muzammilová.

Podle údajů OSN odešlo ze severovýchodních oblastí Sýrie do městských zón přes milion lidí. Rolníci tam už nemají nejen zisky, ale ani z čeho být živi. Majsar Husajn přijel do Damašku s celou rodinou před třemi měsíci. Dvaadvacetiletý muž si našel práci v továrně za méně než 200 dolarů měsíčně (necelých 4200 korun).

V Dajr az-Zauru podle něj poklesla rentabilita sklizně o 70 procent.

Jeho bratr, který zůstal doma, pěstuje pšenici a cukrovou třtinu. Situace tamních zemědělců je prý ale těžká, kromě sucha totiž navíc zdražila nafta po snížení vládních dotací na pohonné hmoty.

Produkce pšenice, považované v Sýrii za strategický zdroj, se letos odhaduje na 2,4 milionu tun oproti 4,1 milionu tun v roce 2007.

"Čeká nás třetí rok po sobě dovoz pšenice," jejíž národní spotřeba činí kolem čtyř milionů tun ročně, napsal list Baas.

Vláda na situaci zareagovala přijetím akutních opatření: přímou pomocí, restrukturalizací půjček a daňovými úlevami na investiční projekty.

Místopředseda vlády pro ekonomiku Abdalláh Dardarí o víkendu oznámil dvojnásobné zvýšení investic v Dajr az-Zauru na 21 miliard syrských liber (9,3 miliardy korun) v příštích pěti letech. Vyzval také soukromý sektor k investování v tomto regionu a oznámil záměr výstavby přehrady v ceně jedné miliardy eur (zhruba 25 miliard korun), která zavlaží zhruba 30.000 hektarů půdy.


Zdroj: ČTK, 22. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 21:24