Agris.cz - agrární portál

Tři z deseti rajčat koupených v Plzni překročily normy pesticidů

22. 6. 2010 | ČTK

Tři testované vzorky rajčat, které nabízely obchodní řetězce v Plzni, překročily normy na obsah pesticidů pro kojence a malé děti. Jejich koncentrace ale byla výrazně nižší, než povoluje norma jako maximum pro dospělé, což je pozitivní, řekl dnes novinářům Miroslav Šuta, odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik a zástupce nového občanského sdružení Centrum pro životní prostředí a zdraví, které chce testy provádět pravidelně.

"Dalším pozitivem bylo, že v sedmi z deseti řetězců nepřekročil hodnoty žádný vzorek rajčat a jahod a dále to, že v každém problémovém vzorku byl vždy jen jeden druh pesticidu, a ne několik, jak se často v EU stává," dodal. Negativem ale byly dva ze tří druhů rajčat, které by mohly způsobit hlavně těhotným matkám vývojové problémy dítěte, například poruchy nervové soustavy a Parkinsonovu chorobu. Jeden našla laboratoř ve španělských rajčatech v Tesku na Borských polích a druhý v Globusu, kde neměly uvedenu zemi původu. V tureckých rajčatech v Kauflandu na Borských polích byl objeven méně problematický fungicid.

Výsledky zašle sdružení všem řetězcům, potravinářské inspekci i rostlinolékařské správě. "V ČR jde o první podobnou akci organizovanou nevládními organizacemi," uvedl Šuta.

Všechny vzorky analyzovala renomovaná nizozemská pobočka laboratoře AgriQ specializovaná na problematiku reziduí pesticidů. Rozbor financovala mezinárodní organizace Pesticide Action Network Europe, která ve stejný den 6. června provedla průzkum také v Bulharsku, Maďarsku, Francii a na Slovensku a následně ho srovná s českým. Část peněz vydalo také občanské sdružení, které bude tyto problémy monitorovat dlouhodobě, příště už na podzim u nejvíce prodávaného ovoce a zeleniny. Peníze na rozbory chce získat z grantů nebo od lidí, podobně jako je už šest let zajišťují ekologické organizace v Nizozemsku a Německu s desetitisíci členy. Rozbor jednoho produktu přijde na stovky eur.

AgriQ monitorovala stovky druhů pesticidů, jichž je v EU evidováno 350 a v Česku zatím "jen" 120. "Do budoucna chceme spolupracovat také s českými laboratořemi," dodal Šuta, který připomněl, že mezi vzorky nakoupenými v Plzni nebyl ani jeden český produkt, protože ho žádný z řetězců nenabízel.

ČR podle Šuty podporuje integrovanou ochranu rostlin, zahájenou v EU loni, která bude povolovat používání jen některých pesticidů, ale jejich obsah i působení monitorovat. Dva značně problematické pesticidy, které objevila laboratoř AgriQ, tedy bifenthrin a chlorpyrifos-methyl, chce do pěti let vymýtit. Národní akční plán, který má zakázat letecké aplikace, připravuje ministerstvo zemědělství.

Pesticidy, u nichž hrozí rizika rakoviny, mutací, vývojových vad, cukrovky, poruch nervového systému a imunity, se používají i na stříkání tratí, parků, chodníků i školních zahrad. Po více než polovičním poklesu po roce 1989 jejich používání od vstupu Česka do EU opět mírně stoupá. Loni pokleslo kvůli krizi, což je ale dáno tím, že zemědělci neměli peníze. Podle Evropské komise byla v roce 2007 u více než 45 procent vzorků prokázána kontaminace pesticidy.


Zdroj: ČTK, 22. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:36