Agris.cz - agrární portál

Lesy jsou zdecimované. Po mrazu přišly bouřky

23. 6. 2010 | Silvarium

Tisíce kubíků dřevní hmoty šly k zemi po nedávných deštích doprovázených silným větrem. Lesníci varují výletníky: Buďte opatrní!

Lesy v regionu dostávají tento rok pořádně zabrat. V zimě stromy padaly houfně k zemi kvůli velkým vrstvám námrazy a sněhu, na konci května a v červnu se zase kácí vinou velkého podmáčení půdy a bouřek doprovázených silnými vichry.

„Sotva jsme se dokázali vypořádat se spouští napáchanou v lesích během zimy, musíme se vyrovnávat s následky bouře s vichřicí, která se přehnala jihem Prostějovska druhý červnový víkend,” potvrdil ředitel Lesů města Prostějova Pavel Šišák. Největší škodu způsobila vichřice v lesích v okolí Otaslavic, které jsou v majetku Richarda Belcrediho z Brodku u Prostějova. Popadalo zde přibližně tisíc pět set kubíků dřevní hmoty. „Kácely se tu k zemi dokonce i duby a buky,” poukázal Šišák. Dalších dvě stě padesát kubíků spadlo v městských lesích u Seloutek a na Skalici, což je lokalita mezi Dětkovicemi a Alojzovem. „V Kelčicích přímo v obci se při bouřce zřítila i lípa o průměru sto centimetrů,” zmínil Šišák nedávnou událost.Nebezpečí v lesích stále není zažehnáno. „Půda je po deštích hodně nasáklá a místy rozbahněná. Hrozí proto další pády modřínů a především smrků. Smrky totiž mají mělký talířovitý kořenový systém a snadněji se vyvrací,” vysvětlil správce městských lesů a dodal, že situaci může ještě zhoršit jakýkoli silnější vítr. „To se pak lámou i borovice. Lidé by měli být při výletech do lesů hodně obezřetní a pohybovat se raději jen po lesních cestách,” radí Pavel Šišák. Houbařům, jimž už začala sezona, vzkazuje, aby si dávali při silnějším větru v lese pozor.

Hrozí další pády stromů

Před možným pádem stromů varoval o víkendu i sekáč trávy na okraji Seloutského lesa. „Před chvílí mi při kosení žuchnul za zády vzrostlý smrk. Pěkně mě vyděsil. Mohlo být po mně. Dejte si pozor,” poučoval v dobrém dvě dámy v letech, které si vyšly na výlet. „To víte, že dáme,” odvětily mu s úsměvem, ale kapkou strachu v očích. Popadané stromy trápí i lesníky ze společnostiMPlesy, kteří mají ve správě mimo jiné stovky hektarů lesních porostů na Protivanovsku. „V zimě šlo v této části lesů k zemi přibližně pět tisíc kubíků dřevní hmoty. Od jara jsme už zpracovali téměř vše. Ale přišla další pohroma. Zhruba před měsícem, při bouřce a silném větru, popadalo dalších zhruba pět set až šest set kubíků. Nedávná bouře se naštěstí našim lesům vyhnula,” shrnul polesný z Bukové Tomáš Minx.

Těžba postižených ploch jde dřevařům od ruky. „Máme k dispozici harvestor. Od jara se z osmasedmdesáti procent věnujeme právě nahodilé těžbě,” vysvětlil Minxs tím, že před měsícem padaly kvůli větru i buky a modříny, což je nezvyklé. I on vybízí návštěvníky lesa k ostražitosti. „Co ale mělo spadnout, je už dole,” podotkl Tomáš Minx, který ovšem neskrývá obavy z dalších vichrů. „Pokud by přišlo něco většího, mohlo by být opět zle,” upozorniĺ.

Kůrovec

Obávají se lesníci nástupu kůrovce? „Popadané stromy a větve se snažíme kvůli možné hrozbě kůrovce zpracovávat co nejrychleji. Zatím je však od něj díky vlhkému a chladnému počasí klid,” reagoval Pavel Šišák z Lesů města Prostějova. Souhlasí s ním i polesný z Bukové Tomáš Minx a připojuje osobní odhad. „Myslím, že letos by mohl být u nás od kůrovce docela pokoj. Očekávám spíše, že ve větší míře zaútočí při suchém počasí příští rok,” nechal se slyšet.

Dřevo jde na odbyt

Díky rostoucí poptávce u nás i v zahraničí se kvalitní dřevo vytěžené po zimní kalamitě podařilo Lesům města Prostějova prodat za slušné ceny. „Méně kvalitní dřevo nabízíme lidem na topení. Ti měli a stále mají možnost sesbírat si je se slevou přímo v lesích,” podotkl Šišák. „Poptávka po kvalitním dřevě je opravdu značná,” potvrdil Minx. „Část slabšího dřeva však končí jako štěpka,” dodal.


Zdroj: Silvarium, 23. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:48