Agris.cz - agrární portál

V Holešovické tržnici do tří let vznikne farmářské tržiště

23. 6. 2010 | ČTK

Nové farmářské tržiště hodlá do tří let vybudovat v Holešovické tržnici v Praze společnost Delta Center, která tento areál spravuje. Novinářům to dnes řekl Jan Štíhel z firmy Delta Center. V jedné z hal Holešovické tržnice nyní šest dní v týdnu funguje tržiště se zeleninou, které od května jednou měsíčně doplňují farmářské trhy, na nichž zemědělci nabízejí spotřebitelům své výpěstky a produkty.

"Chceme zachytit nynější trend, proto hodláme zeleninové tržiště postupně rozšířit," uvedl Štíhel. Zatímco nyní drobní farmáři a pěstitelé prodávají v Holešovické tržnici čerstvé ovoce a zeleninu, koření, vejce či sazenice, v budoucnu by se měla nabídka stálého sortimentu rozšířit také o domácí uzeniny, sýry, ryby, lahůdky, nakládané zelí, víno, pálenky nebo mořské plody. Pomoci vzniku farmářského tržiště mají pravidelné farmářské trhy, které v Holešovické tržnici od jara jednou měsíčně organizuje radnice Prahy 7.

Zeleninové tržiště v Holešovické tržnici má nyní plochu 3200 metrů čtverečních a funguje v něm 85 stánků. "Chystáme tam postavit i speciální stánky, které budou odpovídat veterinárním a hygienickým požadavkům. Za dva až tři roky bude hala vypadat jako velmi bohaté farmářské tržiště, kterému jsem dali pracovní název Palác gurmánů," podotkl Štíhel, podle kterého se firma Delta Center nechala inspirovat vídeňským tržištěm Naschmarket. Společnost Delta Center má v záloze vedlejší halu, ve které v případě zájmu veřejnosti i zemědělců mohou vzniknout další specializované obchody s potravinami a výpěstky. "Chceme vytvořit specializovaný obchodní dům na jednom místě. Víme, že je to díra na trhu a lidé něco podobného žádají," podotkl Štíhel.

Zájem farmářů o přímý prodej výpěstků v poslední době roste. Dostávají tak lépe zaplaceno, nemusejí se dělit o marži s obchodníky, jejichž podíl na konečné ceně výrobků se podle zemědělců stále zvětšuje. Spotřebitelé pak v tomto způsobu nákupu hledají alternativu k supermarketům a průmyslově vyráběným potravinám, jejichž kvalitu a čerstvost někteří z nich kritizují.

Farmářské trhy se v Praze již konají například na dejvickém Vítězném náměstí, v Holešovické tržnici, Klánovicích a Dolních Počernicích a těší se velkému zájmu lidí. Pravidelná selská tržiště pořádají místní občanská sdružení také například v Kladně a Plzni.


Zdroj: ČTK, 23. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 06:06