Agris.cz - agrární portál

Agrofert Andreje Babiše může převzít masokombináty

24. 6. 2010 | ČTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil prodej masokombinátů Krahulík - Masozávod Krahulčí a Kmotr - Masna Kroměříž skupině Agrofert Holding Andreje Babiše. ČTK to potvrdil předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. ÚOHS fúzi povolil bez podmínek. Společnosti Krahulík a KMOTR byly před fúzí kontrolovány Českomoravským uzenářským holdingem.

Úřad se zabýval možnými dopady spojení na trh výroby a dodávek uzenin, na němž bude společný podíl spojujících se soutěžitelů relativně nízký. Nepříliš vysoké tržní podíly má podle Rafaje skupina Agrofert i na navazujícím trhu chovu a prodeje jatečních vepřů a skotu či v dodávkách čerstvého vepřového a hovězího masa.

Skupina Agrofert bude podle ÚOHS nadále vystavena významnému tlaku ze strany konkurence v podobě domácích i zahraničních výrobců i nákupní síle odběratelů, jimiž jsou ve značné míře velké obchodní řetězce. "Spojení tedy nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Krahulík - Masozávod Krahulčí a Kmotr - Masna Kroměříž byly dosud součástí Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Novým nabyvatelem firem by se měly stát Kostelecké uzeniny ze skupiny Agrofert Holding. Kostelecké uzeniny budou po převzetí sesterské společnosti Maso Planá a nově koupených masozávodů dosahovat ročních tržeb přes sedm miliard korun. Krahulík a Kmotr loni dohromady utržily lehce přes 1,8 miliardy korun. O rok dříve vykázaly i s Vysočinou souhrnný zisk po zdanění 113 milionů Kč.

Antimonopolní úřad v minulosti posuzoval větší množství akvizic Agrofertu. V roce 2009 například s podmínkami povolil převzetí konkurenčního Agropolu. S podmínkami byla o rok dříve povolena i fúze s První žateckou.


Zdroj: ČTK, 24. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 04:44