Agris.cz - agrární portál

Drůbežářský závod Klatovy měl loni mírně vyšší zisk i tržby

25. 6. 2010 | ČTK

Drůbežářský závod Klatovy a.s., druhý největší zpracovatel kuřat v Česku, loni prodal zboží za 1,43 miliardy korun, což bylo o 53 milionů Kč více oproti roku 2008. Čistý zisk podniku se zhruba zdvojnásobil, předloni činil téměř 18 milionů korun. Dnešní valná hromada schválila, že z něj dividendu nevyplatí, ale použije ho na rozvoj podniku, řekl ČTK finanční ředitel Erich Bárta.

Podnik loni investoval 89 milionů korun, hlavně do rozšíření masné výroby, která splňuje veškeré české i evropské předpisy. Novou kapacitu, zaměřenou hlavně na výrobu kuřecích uzenin, zprovoznila firma v dubnu.

Drůbežářský závod plánuje letos stejný objem výroby, tržeb i zisku. Letos, podobně jako v letech 2008 a 2009, chce podnik zpracovat stejný objem kuřat. "Objemově se držíme, ale prodejní ceny byly do letošního června opět nižší než v roce 2009," uvedl Bárta. Pokles cen kuřat i výrobků trvá od konce roku 2008.

Současná cena kuřat je podle drůbežářů na hranici únosnosti pro chovatele i zpracovatele. Český trh drůbežího masa, jehož ceny jsou kolísavé a nepředvídatelné, už několik let silně ovlivňují nízké ceny vepřového masa a levné dovozy mražených kuřat, řízků a stehen hlavně z Brazílie a chlazené drůbeže z Polska i jiných zemí EU. Vývoz kuřat z Česka je trvale výrazně nižší než dovoz.

Firma, která zaměstnává v provozu v Klatovech a ve výkrmně v Horšově už několik let 430 pracovníků, trvale mírně zvyšuje prodej uzenin, jejichž podíl na tržbách činil loni 26 procent. Nové kapacity mají zajistit jeho další navýšení. Vývoz podniku, hlavně do Německa, je trvale nízký, loni přesáhl dvě procenta z prodeje.

Spotřeba drůbežího masa v Česku zůstává trvale už několik let na 25 až 26 kilogramech na osobu, což je slušný evropský průměr.


Zdroj: ČTK, 25. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 20:33