Agris.cz - agrární portál

Zelináři: Už více než 60 procent zeleniny v obchodech je z dovozu

29. 6. 2010 | ČTK

Už více než 60 procent zeleniny na českém trhu je z dovozu a tento podíl stále roste, uvedli na dnešní tiskové konferenci zástupci Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM). Nejvíce zeleniny se podle nich dováží z Nizozemska, nejčastěji dováženým druhem jsou rajčata. Domácí producenti proto chtějí nepříznivý stav změnit ve svůj prospěch propagací zeleniny pěstované v takzvaném integrovaném systému produkce (IPZ), při němž je oproti klasickému způsobu pěstování výrazně omezeno použití chemikálií.

"Bohužel, je to i ta zelenina, kterou jsme schopni vypěstovat," popsal předseda unie Jaroslav Zeman podle zelinářů největší problém související s dovozem. Zelinářům naopak nevadí, když jsou do země dováženy ty druhy zeleniny, které v daný moment není v Česku možné vypěstovat. Dovážená zelenina bývá podle českých zelinářů ošetřena přípravky, jejichž použití je v ČR zakázané. Tvrdí také, že domácí zelenina je čerstvější, neboť se nepřeváží kamiony na velkou vzdálenost.

Kromě Nizozemska jsou dalšími významnými exportéry zeleniny do Česka také Španělsko, Německo, Polsko, Itálie a Maďarsko. Dalšími hojně dováženými druhy jsou salátové okurky a cibule.

Plochy, na nichž se zelenina v IPZ v tuzemsku pěstuje, se stále rozšiřují a v současnosti zahrnují již více než polovinu z celkových 9091 hektarů půdy osetých či osázených zeleninou. Zelináři předpokládají, že do roku 2013 se pole s IPZ zeleninou rozšíří na 6000 hektarů.

Při pěstování v integrovaném systému se používá minimálně o 30 procent méně dusíkatých hnojiv než při klasickém způsobu. Pesticidy se neužívají preventivně, ale až po zjištění významného výskytu škůdců nebo když selžou nechemické metody ochrany. Dodržování podmínek kontrolují nezávislé kontrolní organizace. Podle zelinářů je takto vypěstovaná zelenina chutnější a zdravější, navíc šetrnější k životnímu prostředí.


Zdroj: ČTK, 29. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:59