Agris.cz - agrární portál

Pšenice tvrdá tolerantní k zasolení

29. 6. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Australští šlechtitelé obilovin vyvinuli pšenici tvrdou tolerantní k zasolení. Tato pšenice v polních pokusech předčila výnosy odrůd, z nichž byla vyšlechtěna, o 25 %. Všechny pokusy probíhaly na silně zasolených půdách na severu státu Nový Jižní Wales.

Tento průlom nyní umožní australským farmářům pěstovat pšenici tvrdou i v zasolených oblastech. Pšenice tvrdá je méně tolerantní k zasolení než pšenice potravinářská, její prodejní cena je však vyšší.

Zasolené půdy jsou velkým problémem v mnoha zemědělských oblastech Austrálie. Výzkumný tým z Ministerstva zemědělství Nového Jižního Walesu, University Adelaide a státní zemědělské výzkumné organizace CSIRO vnesl do pšenice tvrdé dva geny z prapůvodní formy pšenice jednozrnky. Jak uvedla vedoucí projektu Dr. Rana Munns, tyto geny zabraňují sodíkovým iontům, které jsou ve vysokých koncentracích toxické, aby byly transportovány z kořenů do stébel.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 29. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 18:00