Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 29.6.2010

30. 6. 2010 | Agris

Poláci chtějí po českém vzoru také mléčné automaty

Ve čtvrtek1. července bude ve Valašském Meziříčí polský náměstek ministra zemědělství Artur Lawniczak, který si v doprovodu viceprezidenta AKČR Jindřicha Šnejdrla a s náměstkem ministra zemědělství ČR Jiřím Urbanem v 10 hodin prohlédne BIO-výrobu mléčné produkce v  Mlékárně Valašské Meziříčí a dále bude v 11 hodin v Mostní ulici, kde se hlavně chce seznámit s funkcí a významem mléčných automatů. Tam je instalovaný jeden ze zhruba 200, které již v ČR jsou.

Zelináři: Už více než 60 procent zeleniny v obchodech je z dovozu

Už více než 60 procent zeleniny na českém trhu je z dovozu a tento podíl stále roste, uvedli na dnešní tiskové konferenci zástupci Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM). Nejvíce zeleniny se podle nich dováží z Nizozemska, nejčastěji dováženým druhem jsou rajčata. Domácí producenti proto chtějí nepříznivý stav změnit ve svůj prospěch propagací zeleniny pěstované v takzvaném integrovaném systému produkce (IPZ), při němž je oproti klasickému způsobu pěstování výrazně omezeno použití chemikálií.

Obnovení sklizně pšenice v U.S. poslalo ceny futures kontraktů k jihu

Největší pokles za poslední 3 týdny zaznamenala v rámci páteční obchodní seance minulého týdne cena nejaktivnějšího zářijového futures kontraktu na pšenici na burze Chicago Board of Trade. Příčinou se stalo, po období nežádoucích dešťů, obnovení stávající sklizně ve státech Kansas a Oklahoma v U.S., jež jsou dvěma největšími pěstiteli ozimé pšenice ve Spojených státech. Podle zprávy amerického ministerstva zemědělství bylo navíc k 20.červnu v U.S. sklizeno 17 % z celkového množství ozimé pšenice, což je o 2 % více, než ve stejném období loňského roku.

Podíl zemědělství na HPH loni klesl, na zaměstnanosti vzrostl

Podíl zemědělství na celkové hrubé přidané hodnotě české ekonomiky v loňském roce klesl o 0,28 procentního bodu na 1,65 procenta. Naopak na 2,91 procenta se mírně meziročně zvýšil podíl odvětví na zaměstnanosti. Uvádí to Zpráva o stavu zemědělství ČR za rok 2009, kterou má ČTK k dispozici. Přestože podíl agrárního sektoru na celkové zaměstnanosti mírně vzrostl, počet lidí zaměstnaných v zemědělství se loni snížil o pět procent.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 30. 6. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:03