Agris.cz - agrární portál

Vědci: Bažantí maso má vyšší nutriční hodnoty než maso kuřecí

1. 7. 2010 | ČTK

Vědci z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity (VFU) přišli na to, že bažantí maso má vyšší nutriční hodnoty než v české kuchyni častěji využívané maso kuřecí. Bažantí svalovina obsahuje více hrubých proteinů a až o polovinu méně tuku než svalovina brojlerových kuřat, řekla ČTK Eva Straková z VFU.

Odborníci na výživu a dietetiku hospodářských zvířat porovnávali intenzivně vykrmované kuřata bažanta obecného s brojlerovými kuřaty. V laboratoři testovali prsní a stehenní svalovinu. Při analýze sledovali nutriční ukazatele důležité pro výživu člověka, tedy obsah hrubého proteinu, tuku, popelovin, vápníku, fosforu a hořčíku.

"Bylo dokázáno, že existuje výrazný rozdíl jak v obsahu organických, tak i anorganických látek. Bažantí svalovina slepiček obsahuje o 5,16 procenta více hrubého proteinu ve srovnání se svalovinou brojlerových kuřat. U kohoutků je to o 7,95 procenta více," řekla Straková.

Bažantí maso je navíc mnohem méně tučné než maso kuřecí, a to až o 55 procent. Z výzkumu dále vyplynulo, že prsní svalovina je nutričně kvalitnější než svalovina stehenní.


Zdroj: ČTK, 1. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 11:41