Agris.cz - agrární portál

V USA funguje již přes 5000 farmářských tržnic

2. 7. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Lidé ve Spojených státech hledají alternativy k nákupu potravin v supermarketech právě na farmářských trzích. Generace „zelených“ spotřebitelů chce vědět, odkud jejich potraviny pocházejí, na jakou vzdálenost byly přepravovány a jakým způsobem byly vypěstovány – informace, které mohou dostat od „svého“ farmáře na tržnici, ale ne v místních řetězcovém supermarketu.

Ministerstvo zemědělství USA (USDA) podporuje vznik a fungování farmářských trhů například financováním výzkumu, sběru a zveřejňováním dat a informací, vydáváním metodických návodů pro zemědělce i provozovatele, poskytováním technické pomoci při plánování, stavbě a řízení tržnic, je zakládajícím členem národního Svazu farmářských trhů (Farmers Market Coalition) a provozuje vlastní farmářský trh v sídle ministerstva ve Washingtonu. Každý první týden srpna je již deset let slaven jako Národní týden farmářských trhů.

Růst počtu farmářských tržnic v USA, zdroj USDA

Největší počet farmářských tržnic je v oblasti San Francisco Bay area, tedy v oblast zálivu v okolí kalifornského města San Francisca. Přinášíme vám pár zajímavých údajů a statistik o farmářských tržnicích jak z oblasti Bay Area tak z celých Spojených států:

12 Počet certifikovaných farmářských tržnic v Kalifornii v roce 1979.

540 Počet certifikovaných farmářských tržnic v Kalifornii dnes. Třetina z nich leží v oblasti zálivu. 5 270 Počet farmářských tržnic v USA

5 Počet kalorií v jahodě (dle Amerického ministerstva zemědělství)

435 Počet kalorií ve formě pohonných hmot, potřebných k dopravě jedné jahody z Kalifornie do New Yorku (dle Amerického ministerstva zemědělství)

1 890 kilogramů jahod prodaných průměrně za čtyři hodiny na farmářské tržnici Mountain View market

58,4 Průměrný věk kalifornského farmáře. Průměrný věk amerického farmáře je 56 let.

56 centů z dolaru získá průměrně farmář, který prodává na farmářském trhu

30 centů z dolaru získá, pokud farmář prodává velkoobchodu

6 hod. Čas, kdy Bill Crepps, jeden z farmářů prodávajících na Ferry Plaza market, vstává ráno, aby stihnul na trh dojet. Trh je otevřen od 10 hodin ráno do 2 hodin odpoledne

1 000 – 2 000 dolarů. Hrubý příjem Billa Creppse v průměrný sobotní den. Během typického dne na trhu prodá 120 kilogramů cukrového hrášku, jeho nejoblíbenější plodiny. Prodává jej kilogram za 8 dolarů (asi 160 Kč).

100 Procento prodejců, kteří jsou certifikovanými ekologickými zemědělci na Berkeley farmers’ markets každý čtvrtek.

15 000 Počet zákazníků na Ferry Plaza market v průměrný letní den


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 2. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:03