Agris.cz - agrární portál

Zemědělci testují nový pluh, který jim má pomoci výrazně ušetřit

2. 7. 2010 | ČTK

Český výrobce zemědělské techniky Strom letos uvedl na trh nový pluh, který by měl přinést farmářům značné úspory. Takzvaný dlátový pluh totiž dokáže orat až do hloubky 55 centimetrů a přitom se s ním mnohem lépe manévruje, což lze využít zejména na chmelnicích, ale i na řepkových polích. Chmelaři si od nové metody slibují, že jim při regeneraci porostů ušetří desítky procent nákladů, protože zastane práci několika strojů naráz.

"V jedné konstrukci chmelnice se musí otočit minimálně dva až tři porosty, jenže s velkými pluhy se tam zatím nemáme jak dostat. I ve velkých železných konstrukcích se jen lehce přeorávalo," popsal současný stav Jiří Kořen z Chmelařského institutu v Žatci. Rekultivace jednoho porostu stojí řádově desítky tisíc korun na hektar. Kdyby práci dokázal udělat jeden stroj, ušetřili bychom třeba až polovinu," dodal.

Volání po šikovnější technice vyslyšel až český výrobce zemědělské techniky Strom Export. Inspiroval se italským strojem na údržbu vinic, který adaptoval pro české podmínky a začal vyrábět po svém. "Viděl jsem to před pěti lety v Rumunsku a hned jsem to chtěl. Používají to tam přitom rovnou na menší pole, kde se potřebují dostat do větší hloubky, protože mají míň srážek," řekl ČTK jeden z vývojářů Jan Bednář.

Pluh se dostává až do hloubky 55 centimetrů a krom orby zeminu i drobí. Výhodou má být i cena, která se pohybuje okolo 400.000 korun, což je oproti tradičnímu sedmiradličnému pluhu třetina.

O využití na chmelnice přitom firma původně ani neuvažovala. "Větší potenciál vidím v prodeji pěstitelům řepky, kde navíc dokáže lépe provázat vrstvy zeminy a netvoří se na poli kaluže. Zatím jsme v Česku prodali prvních deset pluhů, potenciál tu je až pro sedmdesát kusů ročně," dodal Bednář.


Zdroj: ČTK, 2. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 01:46