Agris.cz - agrární portál

Výroba masa v hradeckém kraji v 1. čtvrtletí vzrostla o sedm pct

12. 7. 2010 | ČTK

Farmáři v Královéhradeckém kraji v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšili výrobu masa o sedm procent. Bez drůbežího celkem vyprodukovali 6517 tun masa. Kraj se tak zařadil mezi čtyři kraje, v nichž výroba masa v prvním čtvrtletí vzrostla. V celém Česku výroba masa klesla o pět procent na 87.218 tun. Vyplývá to z informací, které zveřejnila hradecká pobočka Českého statistického úřadu.

Hlavní zásluhu na růstu produkce mělo vepřové, jehož výroba do března meziročně stoupla o 11,5 procenta na 5345 tun. Naopak výroba hovězího a telecího masa poklesla o 9,5 procenta na 1167 tun.

Největšími producenty masa v zemi byli v prvním čtvrtletí farmáři z Vysočiny, kteří dodali 13.134 tun. Nejméně naopak vyrobily zemědělské podniky z Karlovarska, a to jen 93 tun. Hradeckému kraji ve výrobě masa patřila mezi regiony průměrná sedmá příčka. Na celkové produkci masa v Česku se v prvním čtvrtletí Hradečtí podíleli 7,5 procenta.

Tuzemská spotřeba masa se podle statistiků po propadu na začátku 90. let minulého století v posledních letech stabilizovala a Češi ho jedí celkově kolem 80 kilogramů ročně. Nejoblíbenějším zůstává vepřové, které se na celkové spotřebě podílí zhruba z poloviny. Přibližně polovina vepřového v českých obchodech však pochází z dovozu.


Zdroj: ČTK, 12. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 09:01