Agris.cz - agrární portál

Úhyn bažantů na Tachovsku způsobilo málo kyslíku, tvrdí policie

12. 7. 2010 | ČTK

Za květnovým úhynem více než 600 kuřat v bažantnici v Milířích na Tachovsku není úmyslné otrávení, do odchovny s největší pravděpodobností nebyl zajištěn dostatečný přívod kyslíku. Oznámila to dnes tachovská policie, která se případem zabývala a prověřovala i možnost, že někdo kuřatům otrávil vodu. Nyní případ odložila, protože nejde o podezření ze spáchání trestného činu. ČTK o tom informovala policejní mluvčí Dagmar Jersáková.

Osmnáctidenní bažantní kuřata uhynula 21. května. V úvahu přicházelo to, že ptáky mohl někdo otrávit. Majitel velké bažantnice a farmy měl podezření na bývalé zaměstnance. Veterináři vyloučili nákazu a prověřovala se možnost, že závadná látka byla v nádrži s vodou. Poté, co ji majitel farmy vypustil a vyčistil, úhyny údajně přestaly.

Podle Jersákové ale otrávení vody určené k napájení kuřat vyloučily výsledky provedených pitev na několika uhynulých kusech i rozbor odebraného vzorku z vodního zdroje. "Z výsledků laboratorních vyšetření vyplývá, že byl akutní úhyn kuřat způsoben s vysokou pravděpodobností otravou oxidem uhelnatým, což potvrdilo i policejní vyšetřování," uvedla mluvčí.

Odchovna byla vyhřívána plynovým topením, za úhyn šesti stovek kuřat tak podle policie s největší pravděpodobností může nedostatečně zajištěný přívod kyslíku.

Ředitel Krajské veterinární správy v Plzni Richard Bílý ČTK řekl, že až dostanou spis se závěrem od policie, budou věc řešit vůči chovateli a zabývat se tím, zda zajistil zvířatům dobré životní podmínky.

Na farmě je aktuálně asi 5000 kuřat a chovné hejno bažantů čítající téměř 1000 kusů. Chovatel s bažanty neobchoduje, všechny kusy vypouští do své honitby, která je součástí velké bažantnice. Ve stejném areálu před dvěma lety uhořelo téměř 3000 ptáků. Požár tehdy způsobila závada na elektroinstalaci. Odchovna má při líhnutí kuřat velký odběr elektrické energie.


Zdroj: ČTK, 12. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 10:14