Agris.cz - agrární portál

Vedra zvedla výrobcům nápojů v hradeckém kraji odbyt až o 30 pct

13. 7. 2010 | ČTK

Vlna veder zvedla odbyt výrobcům nápojů v Královéhradeckém kraji až o 30 procent. Řadě z nich by červencový zvýšený prodej měl vyrovnat poklesy odbytu z letošního chladného jara, zjistila ČTK mezi producenty nápojů v regionu.

Výrobce limonád Podorlická sodovkárna z Rychnova nad Kněžnou má nyní proti stejnému období června vyšší odbyt asi o 30 procent. "Je to napnuté, ale stíháme. Největší zájem je o limonády v sudech, které tvoří asi dvě třetiny odbytu," řekl ČTK jednatel sodovkárny Tomáš Konvalina.

Díky červencovému zvýšenému odbytu se podle něj již podniku podařilo vyrovnat výpadek z dubna a května. Denně sodovkárna nyní expeduje kolem 350 sudů limonád, největší část tvoří malinová limonáda a kolová limonáda Kofeina. Hlavním odbytištěm sodovkárny jsou okresy bývalého Východočeského kraje.

Pivovar Primátor Náchod, který je největším v kraji, registruje zvýšení odbytu asi o pětinu. "Poptávka je zejména po jedenáctistupňovém pivu, které jsme představili loni a na trhu se dobře chytlo. Na výstavu v sudech má už největší podíl. Dobře se prodává i nealkoholické pivo," řekl ČTK ředitel pivovaru Josef Hlavatý.

Jarní pokles odbytu na českém trhu z titulu chladného počasí se náchodskému podniku dařilo vyrovnávat exportem. Za celé první pololetí tak byl pivovar s prodejem podle Hlavatého mírně nad loňskou skutečností. Poznamenal, že vlnu veder pivovarníci vítají, nicméně výsledky celého roku jeden teplý měsíc nespasí.

Vedra zvedla odbyt i nejmenšímu pivovaru v regionu v Broumově - Olivětíně. Tamní pivovarníci věří, že se tím vyrovná menší prodej v chladném jaru.

"Zvýšený zájem je o speciální piva, zejména o nefiltrovaný ležák," řekl majitel a sládek pivovaru Jaroslav Nosek. Prodej pivovaru pomáhají zvyšovat i návštěvníci v červnu otevřeného pivovarnického muzea. Expozice v nejstarším objektu broumovského pivovaru ukazuje historii výroby piva a je jedinou svého druhu v kraji.


Zdroj: ČTK, 13. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 15:56