Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 13. 7. 2010

14. 7. 2010 | Agris

Farmáři v Bruselu bojovali holínkami proti smlouvám s mlékárnami

Farmáři v Bruselu opět dávali najevo nespokojenost. Demonstrovali totiž během zasedání ministrů zemědělství Evropské unie. Chtějí tak zastavit reformu trhu s mlékem, kterou evropská sedmadvacítka připravuje. Ta se týká smluv mezi samotnými zemědělci a velkými producenty mléka, které mají být povinné. Farmáři však mají strach, že budou nuceni přistoupit na nižší výkupní ceny a nikdo se jich nezastane. Unijní ceny mléka v současnosti do značné míry ovlivňuje systém kvót, kdy každá země může vyrobit jen jeho určité množství, jinak ji čekají citelné pokuty.

Zprávy o stavu zemědělství a lesního hospodářství za rok 2009

Na včerejším jednání vlády předložil ministr zemědělství Jakub Šebesta Zprávu o stavu zemědělství ČR za rok 2009 a Zprávu o stavu lesa a lesního hospodářství České republiky v roce 2009. Z první uvedené zprávy vyplývá, že produkce odvětví zemědělství vykázala v roce 2009 v porovnání s rokem 2008 významný pokles, a to o 18,1 %. Rostlinná produkce poklesla o 18,3 % a živočišná produkce o 18,9 %. Vývoj cen zemědělských výrobců byl v roce 2009 velmi nepříznivý. Ceny zemědělských výrobců v meziročním srovnání klesly výrazněji než ceny vstupů do zemědělství.

Česko zaplaví 'jídlomaty'. Zemědělcům se zalíbily

Mlékomaty byly jen začátek. Zemědělci po Česku rozmístí stovky automatů s nejrůznějšími potravinami, jejichž spojováním chtějí vytvořit automatizované prodejny. Dosavadní nabídku mléka a mléčných produktů tak čeká zásadní rozšíření. Už během následujících měsíců se současná nabídka automatů rozroste tak, aby nejdéle v příštím roce obsáhla kromě mléka a mléčných výrobků také ovocné šťávy, rostlinné oleje, mražené i čerstvé maso, zeleninu a další zatím neupřesněné potraviny. Během jednoho roku má vzniknout alespoň stovka automatických "prodejen", které nabídnou všechny tyto potraviny zároveň.

Pivo v PET lahvích u Čechů boduje, rozšiřuje se nabídka

Obliba piva v plastových lahvích u českých zákazníků roste. Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven loni jeho prodej v Česku vzrostl 45násobně, jeho růst potvrzují také obchodníci. Pivovary na růst poptávky reagují a nabídku zlatavého moku v plastu rozšiřují. Například tuzemská pivovarská dvojka, Pivovary Staropramen, dnes informovala, že na trh nově uvádí ve dvoulitrových PET lahvích balené pivo Braník. Meziroční růst prodeje piva v PET lahvích o desítky procent potvrdil mluvčí sítě supermarketů a hypermarketů Albert Libor Kytýr. Podle něj je zájem o takto balené pivo největší v létě.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 14. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:54