Agris.cz - agrární portál

Hra končí, mlékomaty začaly 'vymírat'

15. 7. 2010 | Denik.cz

Čerstvé mléko přestává být v některých městech zájem, podnikatelé museli kvůli tomu zrušit první automaty.

Že by se módní vlna mléka z automatu definitivně přehnala? Těžko říci, nicméně v některých částech republiky se prodeje této zdravé pochutiny neustále snižují. Například ve Vyškově se spotřeba mléka u každého ze čtyř tamních mlékomatů snížila z 550 litrů na pouhých 140 litrů denně.

Měli jsme čtyři, teď jsme rádi za jeden

Přitom Vyškovsko není jediné, které se potýká s nízkými prodeji čerstvého mléka. Ještě hůře jsou na tom kupříkladu Strakonice, kde původně také byly čtyři automaty na mléko. Teď už je v provozu jen jeden a zřejmě zanikne i ten. A důvod? V prosinci a lednu se prodalo v mlékomatech 160 litrů mléka denně, v dubnu už jen 40 litrů a dnes je průměr 25 litrů. „V začátcích jsme nestačili mléko navážet a nyní o něj stojí pouze pár lidí. Myslím si, že za pokles prodeje mohou negativní zprávy z médií,“ říká Miroslav Maloň, který má provoz mlékomatů na starosti. „Přitom mléko je kontrolované. Mlékárny berou pravidelně vzorky,“ dodává.

Před možným rizikem, že stáčené mléko nemusí být vždy zdravé, totiž v první polovině roku varoval hlavní hygienik Michael Vít. Nicméně pozdější testování žádná taková rizika nepotvrdila.

Je to region od regionu

„Pokles prodeje může být regionální záležitost. Máme zjištěno, že například ve Zlínském kraji prodeje čerstvého mléka rostou,“ říká Tomáš Kořínek ze společnosti Toko Agri, která mlékomaty prodává. Podle něho se producenti museli s největším propadem prodejů vyrovnat v průběhu května, ale od té doby se zájem opět zvyšuje. Firma proto týdně spouští tři až čtyři přístroje. Jenomže s příchodem dovolených se růst znovu zabrzdil.

„Se zájmem o mléko jsme v zásadě spokojeni, jeho odběr postupně stoupá. I když připouštím, že v těchto horkých dnech zůstává na přibližně stejné úrovni. Přesná čísla ale z hlavy neznám,“ řekl Ondřej Pekárek, jednatel společnosti PeBOIS, která s mlékomaty podniká na Opavsku.

Krávy dojí hluboko pod cenou

Kdyby lidé o mléko z mlékomatů skutečně ztratili zájem, byla by to pro zemědělce, kteří je většinou provozují, opravdu nepříjemná rána. Je to totiž jeden z mála způsobů, jak prodat mléko se ziskem. Do mlékáren totiž musí mléko dlouhodobě dodávat hluboko pod výrobními náklady.


Zdroj: Denik.cz, 15. 7. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 20:08